eur:
394.38
usd:
355.81
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Müller Cecília: új korosztályra lett veszélyes a koronavírus

Meg kell tanulnunk "másként szeretni" az őszi szünetben, csak egészséges emberek találkozzanak - nyomatékosította az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

A friss adatok szerint huszonnyolc koronavírusos halottat regisztráltak egyetlen nap alatt Magyarországon, továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttszám, az aktív, regisztrált koronavírusosok lassan harmincezren vannak.

A helyzet áttekintését követően az operatív törzs kedden is online sajtótájékoztató formájában állt nyilvánosság elé.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón az adatok közül kiemelte a magas halottszámot, és megjegyezte, az

55 és 93 év közötti elhunytak mindegyike krónikus beteg volt korábban,

szív- vagy vérnyomásbeteg, illetve az immunrendszerük volt valamilyen kóros elváltozásban.

Megjelent a köszvény mint anyagcsere-betegség és a daganat is az elhunytak körében, ezért "rendkívül fontos egyensúlyban tartani a krónikus betegségünket a szövődmények szempontjából", és változatlanul kéri, hogy ha bárkinek régóta tartó betegsége van, konzultáljon a háziorvossal.

1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 160-an vannak kórházban, ezért azt is kéri,

"mindenki vigyázzon magára".

Elmondta még, az érintettek korcsoportja is dinamikusan változik, már nem csupán az idősek és a fiatalok, de a középkorosztály is veszélyeztetett, ami maga után vonja, hogy a változásokkal egy időben többen szorulnak kórházi, lélegeztetőgépes kezelésekre.

Úgy látja, most már a napi számoknál jobban leírják a helyzetet a heti összesítésű adatok, ez alapján azt látja,

egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében.

Azt is hozzátette még, hogy a gyerekekre viszont továbbra sem veszélyes a vírus.

Újdonság viszont, hogy a terjedésben már nincs túl nagy különbség a sűrűn és a ritkán lakott területek között. Továbbra is Békés, Komárom-Esztergom és Tolna a legkevésbé érintett megyék, a legfertőzöttebb Budapest és Győr környéke.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 28 rendőri intézkedés volt az elmúlt napon, ebből 12 tömegközlekedési eszközön történt.

Hétfőn boltokban 3 alkalommal mulasztotta el az üzemeltető betartatnia a maszkviselést, a rendőrök itt is intézkedtek.

A rendőrök továbbra is jellemzően csak figyelmeztetéssel élnek.

A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor összesen egy szabályszegést láttak az elmúlt napon.

Huszonnégy óra alatt 10 ezernél is több karanténellenőrzés volt - mondta még.

Kérdések - válaszok

- A háziorvosok a D-vitamin szedését ajánlják. Elegendő-e ez? Mi kell még?

- Magyarországon alacsony a D-vitamin bevitele, bár nyár végén ilyenkor jobban állunk ebben. Ősszel-télen hiányt szenvedünk ebben. Télen mindig javasolt D-vitamin szedése, C-vitaminnal kiegészítve. A tárolással csökken a C-vitamintartalom, ezért nyúlunk extra szerekhez, de a háziorvossal konzultáljunk! A bőséges folyadékbevitel pedig sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

- Hónapokig is eltarthat a koronavírus-betegség? Van-e elhúzódó betegség, van-e megfelelő utánkövetés?

- Ez nagyon bonyolult kérdés. Vannak adatok, amelyek gyors gyógyulást hirdetnek, de van arra is példa, hogy elhúzódik a rossz közérzet, a fáradtság, az izomgyengeség. Nem igazán lehet eldönteni, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség. Van utánkövetés Magyarországon, a Covid-19-ellátó intézmények visszahívják a betegeket, sok ismerős van a vírusról, de még nagyon sok mindent fel kell tárni.

- Jön az őszi szünet, a nagyszülők szerepe megnő. Mennyire veszélyes az ő bevonásuk?

- Nagyon fontos, hogy csak egészséges emberek találkozzanak! Meg kell tanulnunk másként szeretni.

- Mi a helyzet az idősotthonokban?

- Tíz százalékos növekedésről lehet beszélni.

InfoRádió: - Az időjárási körülmények változása hogyan hata koronavírus terjedésére?

- A járványnak vannak elsődleges és másodlagos terjedési tényezői. El kell vágni a fertőzés útját azzal, hogy az emberek védettekké válnak. A fertőződés forrása adott, a fertőzöttek a környezetünkben vannak. Amikor a maszkviselésre, a fertőtlenítésre, a kézmosásra hívjuk fel a figyelmet, épp a fertőzési láncot próbáljuk elvágni. Nagy jelentősége lesz majd a védőoltásoknak, amikor a fogékony szervezeteket választjuk le a folyamatról. Ebben reménykedünk. Az időjárás viszont másodlagos tényező, csak "valamilyen" hatással van a terjedésre. Ilyen a zsúfoltság vagy az időjárás is. A járvány légúton, cseppfertőzéssel, érintkezéssel terjed, a tél tehát veszélyesebb. Hogy a koronavírus-járvány szezonális lesz-e, ez csak utólag derül ki.

Infostart: - Az esőben gyorsan átnedvesedő maszk hatékonysága csökken-e?

- Nyilvánvalóan változik a védelmi képessége a maszknak fizikai hatásra. Korábban figyelmeztettünk arra, hogy amikor tüsszögünk, köhögünk, cserélni kell a maszkot. Ugyanígy van ez az esős időszakkal is, cserélni kell.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás
csalfaság

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Augusztus 20-i tűzijáték: ilyen időjárás várható Budapesten

Augusztus 20-i tűzijáték: ilyen időjárás várható Budapesten

Az augusztus 20-i államalapítási ünnepség záró, és leglátványosabb eleme a 21 órakor kezdődő és 30 percen át tartó tűzijáték Budapesten, amelyre hagyományosan több százezer embert várnak a fővárosi helyszínekre. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen időjárás várható ebben az időszakban, lesz-e például eső, vagy vihar, és ezt az esemény lebonyolításáért felelős operatív törzs is szorosan követi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×