eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Nem ismerték el bűnösségüket a garázdasággal vádolt civilek

Bíróság elé állt néhány a 2017-ben a ligeti faátültetés ellen tiltakozók közül.

Nem ismerte el bűnösségét a keddi előkészítő ülésen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az, a Liget felújítása ellen tiltakozó hét aktivista, akit korábban garázdaság, illetve rongálás miatt tárgyalás megtartása nélkül 200-250 óra közérdekű munkával sújtott a bíróság.

Az ügyben 2018 novemberében tárgyalás nélkül hozott büntető végzést a Pesti Központi Kerületi Bíróság, azt a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség tudomásul vette, ám a 11 vádlott közül heten tárgyalás megtartását kérték. A vádiratot az ügyészség eredetileg 11 aktivistával szemben nyújtotta be, közülük 3 esetben a végzés jogerőssé vált, egy esetben pedig felfüggesztették az eljárást, mert a vádlott ismeretlen helyen tartózkodik.

A vádirat szerint az aktivisták 2017. július 4-én a Budapest XIV. kerület, 56-os emlékmű melletti területen előre be nem jelentett rendezvényt tartottak, hogy a Liget felújítása keretében aznapra tervezett faátültetés ellen tiltakozzanak. A rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de az aktivisták továbbra is a helyszínen maradtak.

A kordonnal elhatárolt építési területnél a vádlottak közül nyolcan, további tizenkét ismeretlen társukkal több kerítéselemet megrongáltak, amivel összesen több mint 60 ezer forint kárt okoztak. Továbbá ketten, három másik vádlott-társukkal együtt 2018. április 10-én délelőtt a Néprajzi Múzeum építkezési területét körülvevő, OSB lapokból álló kerítés egyik oldalát betörték, bementek az építkezési területre, a biztonsági őröket trágár kifejezésekkel illették, feléjük köptek, egyikük egy korábban letört OSB lap darabjával az egyik biztonsági őrt megdobta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a keddi előkészítő ülést követően azonnal megkezdte az ügy tárgyalását. Az ügy elsőrendű vádlottja, egy fiatal nő vallomásában azt mondta, biztos volt benne, hogy bejelentett rendezvényen vesz részt, ő hozzáláncolta magát egy fához, azt azonban tagadta, hogy kárt okozott volna a helyszínen felállított kordonelemekben. Azt mondta, ő csak megrángatta a kordont, amikor látta, hogy tüntető társait - szerinte ok nélkül - gázsprayvel lefújták a rendőrök.

Az aktivisták ügyvédje azt mondta: békés demonstráció zajlott, a biztonsági őröknek és a rendőröknek ugyanakkor az volt a feladatuk, hogy ezt minden eszközzel akadályozzák meg, hogy a területen megkezdődhessen a munka. Az aktivisták elleni büntetőügy megítélése szerint a rendőri fellépésre adott válaszreakciókat tartalmazza, és az eljárást a jog kifacsarásának nevezte.

Az eljárás a további vádlottak meghallgatásával november 27-én folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×