eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotó: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP
Nyitókép: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP

Ötven év alatt kétharmadával csökkent az állatok száma a Földön

A legveszélyeztetettebbek az édesvízi populációk, itt 84 százalékos a csökkenés – ismertette az InfoRádióban Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a WWF Élő Bolygó Jelentésének megállapításait. 

Az Élő Bolygó Jelentés az 1970-es évektől követi, hogyan alakult az összes, a Földön élő állatfaj mennyisége. Mára 68 százalékos a csökkenés, az állatfajok állományainak gyakorlatilag kétharmada eltűnt – mondta az InfoRádióban Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Ezek a fajok még nem tűntek el, de folyamatosan zsugorodik az állományuk, egyre kevesebb egyed van belőlük.

"Bár városokat, mesterséges körülményeket hoztunk létre magunk körül, ettől még az életünk biológiai alapfeltételei a természetből származnak: anyag-, víz-, szén-dioxid-körforgalom van, hatalmas nagy rendszerek, amelyek kihatással vannak a bolygó klímája mellett az időjárásra, az élelmiszer- és vízellátás biztonságára is " – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Ezek a nagy rendszerek a fajokból állnak. Az igazgató a földi ökoszisztémák sokszínűségét és egymásra utaltságát egy tájképet ábrázoló hatalmas kirakós játékhoz hasonlította. A kirakós egyes elemei a fajok. Bármelyiket elveszítjük, akkor a kép elkezd töredezetté, hibássá, félkésszé válni. Amikor pedig már túl sok elemet veszünk ki a kirakósból, annyira szét fog töredezni, hogy már a képet se fogjuk felismerni.

"És most igazából itt tartunk: annyi fajt kezdünk veszíteni, annyira lecsökken az állomány, hogy ez a bizonyos kirakós,

az ökológiai rendszerek nagy képe sajnos darabjaira esik szét"

– tette hozzá Sipos Katalin.

A jelentés szerint az egyes állatcsoportoknál nem egyforma a veszteség mértéke: a kifejezetten az édesvízi fajokra kiszámolt Élő Bolygó Index 84 százalékos csökkenést mutat. Vagyis sokkal erősebben zsugorodott az édesvizekhez kötő fajok állománya, mint a világátlag. Itt többek között a különböző béka- és kagylófajokról van szó, amelyek tavakban, folyókban, lápokban, mocsarakban élnek.

A jelentés részletesen elemzi állatállomány csökkenésének okait is. Egyebek között azt, hogy az emberi túlfogyasztás, a rossz, nem fenntartható területhasználat, mezőgazdaság hogyan járul hozzá fajok állományának csökkenéséhez. A tanulmány utolsó része azt vizsgálja, hogy vajon milyen beavatkozás lenne szükséges, elegendő ahhoz, hogy ez a trend megfordítható legyen, de legalább stabilizálódjon az egyes fajok állománynagysága.

"Csak a természetvédelemmel már nem lehet megállítani a fajok csökkenését,

hiába védjük meg a védett területeket, hiába figyelünk oda a kiemelten veszélyeztetett fajokra, ha nem nyúlunk hozzá a mezőgazdasághoz, az erdőgazdasághoz, a termelési folyamatokhoz, a fogyasztási oldalhoz – vagyis hogy mennyire és hogyan vesszük igénybe a bolygó erőforrásait –, akkor nem lehet megakadályozni már a leggyakoribb fajok állományának csökkenését sem" – hangsúlyozta Simon Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×