eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Orbán Viktor: az ország működőképességének fenntartása a fő cél - a nap hírei

Rekordszámú, 916 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának tesztelése.

A kormány célja, hogy a járvány második szakaszában fenntartsa Magyarország működőképességét – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az M1-en adott interjúban kiemelte: az ország felkészült a helyzet kezelésére, rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. A legfőbb célok között említette a munkahelyek megvédését, az idősek életének megóvását, illetve a családok életszínvonalának fenntartását. Ez utóbbi eléréséhez októbertől a kormány létrehoz egy családügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot Novák Katalin területért felelős államtitkár vezetésével és hatáskörének bővítésével. A kormányfő a biztonsági szabályok betartását kérte az emberektől, és közölte: a szabályokat megszegőket a jövőben szigorúan szankcionálni fogják.

Rekordszámú, 916 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon. Elhunyt két idős, krónikus beteg, a halálos áldozatok száma ezzel 633-ra nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 7134-re emelkedett. Jelenleg 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta 11 825 embernél mutatták ki a vírust, 4058-an meggyógyultak.

Azonnali tömeges és ingyenes tesztelést vár a tisztifőorvostől az MSZP a szociális ágazatban dolgozók, a bentlakásos idősotthonokban élők és a magyar munkavállalók számára. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke úgy vélte: az intézményrendszer képes akár tízezer tesztet is elvégezni egy nap alatt.

Ismét pluszjuttatást követel a szociális dolgozók számára az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt képviselője kijelentette: a járvány második hulláma újból plusz terhelést jelent majd a szociális dolgozóknak a házi segítségnyújtásban, a gyermekvédelemben, az idősotthonokban és a fogyatékkal élők ellátásában.

A hiteltörlesztési moratórium legalább egyéves meghosszabbítását követeli a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: a mélyülő gazdasági válságot a kormány nem képes hónapokon belül kezelni, és a munkanélkülivé vált emberek tömegeit elhelyezni a munkaerőpiacon. A Jobbik ezért a lakossági és a vállalati szektorban is legalább egy évvel meghosszabbítaná a hiteltörlesztési moratóriumot.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is részt vehetnek külföldi programokban a magyar hallgatók, bár ennek most speciális feltételei vannak - közölte a Tempus Közalapítvány a Magyar Nemzettel. A lap azt írta, hogy bár a járvány miatt ugyan nem javasolt a magyar állampolgárok külföldi utazása, de néhány napja bekerült a kivételek közé a hallgatói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ami azt jelenti, hogy a diákok tanulmányi célból látogathatják a 42 piros jelzésű ország egyetemeit is.

Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelése. A programot a héten az egyik résztvevő betegsége miatt függesztették fel. Az angol egyetem tájékoztatása szerint eddig világszerte 18 ezer résztvevő kapott a vakcinából és ilyen kiterjedésű oltóanyag-tesztelések esetén előfordulhat, hogy egyes pácienseknél egészségi problémák jelentkeznek.

Magyarország továbbra is támogatja a közel-keleti békéért tett erőfeszítéseket és továbbra is kiáll a térség országainak korrekt megítélése mellett – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalán jó hírnek nevezte, hogy az Egyesült Arab Emirátusok után ezúttal Bahreinnel is normalizálja diplomáciai kapcsolatait Izrael.

Fehéroroszország fővárosában több ezer nő tüntetett az elnök lemondását követelve. A rendőrök csaknem 50 tiltakozót őrizetbe vettek. A biztonsági erők eddig nem bántak durván a női tiltakozókkal, ezért vonult utcára most meg sok nő, akik a demonstrációkról elhurcoltak szabadon engedését is követelték. Közben a belarusz ellenzéki Koordinációs Tanács jelezte: az elnökség letartóztatott vagy elűzött tagjai nélkül is folytatja munkáját. A testület célja megegyezni a hatalom békés átadásáról a kormányzattal.

Az Egyesült Államokban a legutóbbi hírek szerint 26-an vesztették életüket a nyugati parton tomboló erdőtüzekben. Oregonban több mint négyezer négyzetkilométer áll lángokban. Eddig 40 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat, és a hatóságok félmillió embert utasítottak arra, hogy készüljön fel az evakuálásra. Nyolc nyugati amerikai államban jelenleg 100 nagyobb tűz tombol több mint 18 ezer négyzetkilométeren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×