eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels

Kiderült, miért vált baktériummal szennyezetté a csapvíz Siófok-Kilitin

Szerdától ismét forralás nélkül iható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében - közölte Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.

A vízszolgáltató társaság a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozatára hivatkozva azt írta, hogy a vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, és az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség Kilitiben.

Amint azt az Infostart is megírta, a vízfogyasztás korlátozását július 6-án rendelte el az illetékes hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. (A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél előfordulhat például hányásos, hasmenéses megbetegedés - közölte korábban a cég.) A vezetékes ivóvíz csak forralás után volt fogyasztható, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet a dél-balatoni településrészen.

A szennyeződést először egy intézményben mutatták ki, majd a vízhálózat több pontján már a vízkorlátozás előtti héten észlelték. Az első fertőtlenítési körben nem sikerült eltávolítani a baktériumokat a hálózatból, újabbakra volt szükség. Siófok más részein vagy a környező településeken nem mutatták ki a Pseudomonas baktériumot.

A DRV friss közlése szerint munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével is dolgoztak azon, hogy a szennyeződést lokalizálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék. A probléma lehetséges okai közül egy illegális hálózatra kötés tűnt a legvalószínűbbnek, ezért a szolgáltató ellenőrizte a városrész nagyobb átmérőjű bekötéseit.

A feltételezések szerint az illegális rákötés időközben megszűnt.

A szennyezés forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de az ellenőrzéseket tovább folytatják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×