eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az április 8-ai országgyűlési választás értesítőit szortírozzák a Magyar Posta Teréz körúti hivatalában 2018. február 12-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Egy dolog már biztos a Magyar Posta jövőjével kapcsolatban

Az év végén lejáró egyetemes postai szolgáltatói szerződést jövő januártól a Magyar Posta Zrt.-vel hosszabbítja meg a magyar állam – tájékoztatta a Népszavát a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala. A postai piac az uniós normáknak megfelelően 2013-tól liberalizált Magyarországon, akkor kötötték meg a céggel az első szerződést az egyetemes szolgáltatásokra.

A szerződéshosszabbításról a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala adott tájékoztatást a Népszavának.

A megállapodás értelmében a Magyar Posta szolgáltatásainak valamilyen formában az ország egész területén elérhetőnek kell lennie, a küldeményeket a vállalatnak meghatározott határidőkön belül el kell juttatnia a felhasználókhoz. Az azonban saját döntésükön múlik, hogy a sima, elsőbbségi vagy ajánlott levelek, a kisebb csomagok átvételére és feladására, csekkbefizetésre önálló hivatalt működtetnek és a küldemények vagy a nyugdíj kézbesítésére saját dolgozóikat alkalmazzák, vagy valamilyen üzlettel, külső partnerrel kötnek szerződést a feladatra, netán mobil posta keresi fel a kistelepüléseket.

A liberalizált postai piacon egyébként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartásában ma már 176 szolgáltató szerepel, de egyikük sem képes a feladatot ilyen széles körben ellátni.

A minisztérium közölte ugyanakkor azt is, hogy Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányításával szakmai munka kezdődött az egyetemes postai szolgáltatás tartalmának és részletes feltételeinek felülvizsgálatára.

Az új szerződést az év második felében írhatják alá.

Közben, hogy a fent sorolt feltételekkel kapcsolatban a Magyar Posta is újít: június 15-én jelentették be, hogy közös fejlesztési programot indítanak a Takarékbankkal a kistelepüléseken élők ellátásának javítására. A gyakorlati próba szeptemberben kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×