eur:
394.53
usd:
365.76
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mentőautók érkeznek a Pesti úti idősotthon lakóival az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Változás jön a B kategóriás jogosítványoknál

Bizonyos esetekben 3,5 tonna feletti járműveket is lehet vezetni a személyautós vezetői engedéllyel.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kibővíti a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek körét – vette észre a Totalcar.

Az egyik kivétel szerint B kategóriával lehet vezetni 3,5 tonna össztömeg feletti, de 4250 kilogrammot meg nem haladó össztömegű járművet, ha az az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járműve. Erre a könnyítésre vélhetően azért volt szükség, mert

az új mentőautók meghaladják már a személyautós jogosítvánnyal vezethető súlyhatárt, viszont így nincs szükség C kategóriás engedéllyel rendelkező sofőrökre.

A másik változás, hogy a 3,5 tonna feletti, de maximum 4250 kilogrammos össztömegű alternatív üzemanyaggal működő járműveket is lehet B kategóriás jogosítvánnyal vezetni, ha az legalább két éve érvényes, és a 3,5 tonnát meghaladó tömeg éppen az alternatív hajtás eredménye, tehát például az elektromos cellák vagy a gáztartályok viszik az jármű tömegét az eddigi felső határ fölé.

Mindkét változás csak belföldön érvényes és csak a járműre, járműszerelvényre nem. A mentőautós módosítás már június 11-én életbe lépett, a másik csak 2021. május 23-tól lesz hatályos.

Címlapról ajánljuk
Yann Caspar: olyan ellentétek vannak a francia társadalomban, amelyek már erőszakhoz is vezethetnek

Yann Caspar: olyan ellentétek vannak a francia társadalomban, amelyek már erőszakhoz is vezethetnek

Amikor a politikai berendezkedés, ha nem is az összeomlás, de a leállás szélén van, akkor általában a francia történelem azt mutatja, hogy jönnek az erőszakos cselekmények – mondta Yann Caspar, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a francia társadalom megosztottságáról, a nemzetgyűlési választások második fordulója után előálló forgatókönyvekről és a Nemzeti Tömörülés előtt álló csapdahelyzetről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×