eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely: Trianont nem nacionalista, hanem patrióta okokból kell elgyászolni

A főpolgármester szerint a baloldal hibát követ el, ha nem foglalkozik a múlt feldolgozásával, Trianon elgyászolásával. Karácsony Gergely tegnap megjelent cikkében azt hangsúlyozta, hogy nincs olyan mérce, ami alapján a trianoni döntés ne lenne égbekiáltóan rossz.

Vitán felül áll, hogy Trianon súlyos veszteség volt Magyarországnak. Sorstrauma – írja a mérce.hu-n megjelent cikkében a főpolgármester. Karácsony Gergelyt felháborítja, hogy a Fidesz „fennhéjázó magyarkodással vitatja el mások jogát a Trianon-emlékezethez, és taszítaná ki a nemzetből mindazokat, akik nem értenek egyet a politikájával.” Erről beszélt Trianon 100. évfordulója kapcsán, a közösségi oldalán közvetített beszélgetésben is.

Demokráciában a politikai vitáknak nem lehet az a tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez, csak és kizárólag az, hogy mi a jó a nemzetnek - fogalmazott

A főpolgármester szerint ugyanakkor a magyar baloldal is hibát követ el, ha azt gondolja, hogy csak a jövővel van dolga. Érzelmi köteléket, ezáltal erős közösséget a múlt feldolgozása teremt – írja cikkében. Karácsony Gergely szerint a magyar baloldalnak dolga van azzal, hogy ismét belakja a nemzet tereit. Hogy gátlások és zavarodottság nélkül beszélhessen Kassáról vagy Kolozsvárról, kárpátaljai vagy vajdasági magyarokról. Trianont nem nacionalista, hanem patrióta okokból kell elgyászolni – üzeni a baloldalnak a főpolgármester.

A gyász összehozza azokat, akik elvesztettek valamit. Nem erre van most a legnagyobb szükségünk? –t eszi fel a kérdést cikke végén Karácsony Gergely.

Csütörtök délután Budapesten a főpolgármester javaslatára egy percre leállt a tömegközlekedés, így emlékeztek Trianon 100. évfordulójára. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: nagyra értékeli Karácsony Gergely döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×