eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Koronavírus-tesztek az asztalon a Bioscientia Healthcare nevű vállalat laboratóriumában, a németországi Ingelheimban 2020. április 23-án. A laboratóriumban naponta 3500 minta elemzését végzik el.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megszólalt a doktornő, aki felfedezte az első koronavírusos iránit

Barátnőjével együtt azonnal izolálták és megkezdődött a kontaktkutatás. Palkó Judit szerint a magyarok nagyon fegyelmezettek voltak eddig.

Palkó Judit volt az a - külföldi egyetemistákkal foglalkozó - háziorvos, aki elsőként gyanút fogott a tél végén, hogy az iráni egyetemisták esetleg koronavírus-fertőzöttek. Vele készített interjút a Bors.

A Semmelweis Egyetem a közelmúltban díjazott munkatársa elmondta,

a hallgató elhúzódó köhögésre panaszkodott, emellett hőemelkedése volt, és február 22-én jött Magyarországra Iránból a barátnőjével együtt,

mindkettejüknél kimutatták a koronavírust később - elsőkként az országban, miután a doktornő Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Kórház infektológus főorvosával konzultált. Ezt követően teljesen elszigetelték a párt, és megkezdődött a kontaktkutatás is.

A jelenre rátérve azt mondta, a maszkviselés fontos társadalmi együttélési szabály, ugyanígy a távolságtartás és a kézhigiénia, a táskában kézfertőtlenítő tartása.

Ezek a kulcsai annak, hogy Magyarországon a járvány nem "robbant be", illetve hogy az intézkedések idejében megtörténtek, "de mivel új vírusról van szó,

okozhat még meglepetéseket"

- mondta még, megerősítve, hogy a magyar lakosság nagyon fegyelmezett.

Lacza Zsombor, a "plazmás" eljárás gazdája, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese egyetért abban, hogy nagyon kevés biztosat tudni a járvány második hullámáról, a plazmaterápia viszont eléggé jó megoldásnak látszik. Az idejekorán történő cselekvés és gyógyítás szerinte is kulcsfontosságú. Illetve hogy legyen elég plazmadonor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×