eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tüdőszűrő vizsgálat a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában. Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.
Nyitókép: NTI/Vajda János

Újabb szűrővizsgálat indul újra júniusban

Meghívót kapnak az érintettek.

Négy rákszűrés indul újra júniustól: az emlő-, méhnyak, vastagbél-és végbélszűrések mellett a tüdőrrákszűreés is megkezdődik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A HUNCHEST tüdőrákszűrő program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett még az ország 19 pontján folytatódik. A tüdőrákszűrésről a www.koranyi.hu oldalon található bővebb információ.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy szervezett szűréseken a részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által,

személyre szólóan kiküldött meghívóval, továbbra is előre egyeztetett időpontban történik.

A szűrővizsgálatok bevezetésénél is érvényes a fokozatosság, csak a járványügyi szabályoknak megfelelő, meghatározott számú beteget tudnak fogadni.

A szűrőállomások kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására, a szolgáltatások biztonsággal igénybe vehetők. Felhívják a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért minden érintettnek azt ajánlják, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×