eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Megjelent a rendelet, mától lehet tartani szabadtéri rendezvényeket

Meghatározott feltételek mellett lehet menni például kulturális és sporteseményekre. Viszont zenés, táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani.

A Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent kormányrendelet értelmében, amennyiben a szervezők biztosítják a rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az új rendeletben meghatározott feltételeket, akkor május 28-tól, azaz a csütörtöki naptól megtarthatóak a szabadtéri rendezvények.

A rendelet szerint szabadtéri rendezvénynek számít az olyan rendezvény,

  • amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik,
  • amely során a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor),
  • amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi),
  • valamint a sportrendezvény, a színházi előadás, a mozi, a cirkusz, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény.

A kulturális és sportrendezvények látogatására közös szabályok vonatkoznak. Ezek alapján: ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el.

Két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el.

Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a szabadtéri rendezvény szünetében, a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint az olyan szabadtéri rendezvényen, amely helyszínén ülőhelyek nem kerültek kialakításra.

A kormányrendeletből viszont az is kiderül, teszik hozzá, hogy

tilos a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni,

így például fesztiválon, könnyűzenei koncerten, táncházban, táncklubban, diszkóban és rockklubban.

Kiderült az is, hogy a fővárosi enyhítésről szóló rendelet, amely május 29-én, szombaton lép életbe, több, a normális életbe történő visszatérését segítő elemet tartalmaz:

  • Kinyithatnak az éttermek belső helyiségei, amelyekben vendégeket is fogadhatnak. Az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, ahogyan a védőtávolság betartása is kötelező.
  • Kinyithatnak a szálláshelyek és vendégeket is fogadhatnak, de ugyanazokat a szabályokat be kell tartani, mint a vendéglátóhelyeken.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×