eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Rendőrök autósokat ellenőriznek Miskolcon, a Miskolctapolcára vezető úton 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította.
Nyitókép: Rendőrök autósokat ellenőriznek Miskolcon, a Miskolctapolcára vezető úton 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította. (MTI/Vajda János)

Operatív törzs: a járvány lecsengő szakaszában vagyunk

Tilos az autóban hagyni a fertőtlenítő szereket; aki megteheti, ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - a hétfői tájékoztató legfontosabb információi.

15-tel több lett hétfőre a regisztrált fertőzött, újabb 5 koronavírusos beteg meghalt, így a regisztrált fertőzésszám Magyarországon 3756, és már 491-en meghaltak. Tempósan nő a gyógyultak száma (1711), így már csak 1554 aktív fertőzöttről tudni, közülük 28 beteg van súlyos állapotban.

Az operatív törzs hétfő reggel is összeült, hogy az állapotjelentés elkészüljön és a szükséges döntéseket meghozzák, erről tájékoztattak hétfőn a szokásos időpontban.

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes, NAV-államtitkár a tájékoztatón elmondta, időben megtörténtek a gazdaságvédelmi intézkedések, ezek közül kiemelkedik a hiteltörlesztési moratórium; a fizetésre kötelezett felfüggesztheti év végéig a törlesztést, ami "a világon egyedülálló lehetőség". Az intézkedés "7,7 millió hitelszerződést érintett és

15 ezer milliárd forintnyi hitelállományt.

A tartozók 40 százaléka továbbra is törleszt, ez viszont azt jelenti, hogy a többség élt a kormány adta lehetőséggel. A jelenlegi adatok szerint a moratórium év végéig kifutó összege 2 ezer milliárd forint, ennyi marad a lakosságnál és a cégeknél" - sorolta a számokat, hozzátéve: a megtakarított pénz így munkahelyeket tart meg és a fogyasztás volumenét is fenntartja.

Kiemelte, 2019-ben a lakosság 12 százalékos megtakarítási rátája a legmagasabb volt az Európai Unióban, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gyorsan kilábalhat ebből a válságból.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járványügyi adatok nagyon kedvezőek most, hogy csak 15 új, igazolt fertőzöttet regisztráltak. Továbbra is igaz az, hogy krónikus beteg, idős embereket veszélyeztet leginkább a koronavírus.

A számadatok ismertetését követően rámutatott, több már a gyógyult, mint a beteg ember, ami igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk. A regisztrált fertőzöttek harmadát ápolják kórházban, ami

arra utal, hogy sok fertőzöttnek alig van tünete.

A 19 éven aluli regisztrált fertőzöttek száma összesen 80, de elsősorban az elhunytak számát elemzik az operatív törzsnél:

437 fő a 65 év fölötti elhunytak száma.

Bővebben is beszélt az egészségügyi hatóságok munkájáról, ami a nyilvánosság számára láthatatlanul, a háttérben zajlik, és köszönetet mondott nekik.

Aktualitásként kifejtette, hogy vidéken megnyitottak a bölcsődék, óvodák, de nem kötelező ezt a szolgáltatást igénybe venni, "igazolt távollétnek számít", ha valaki nem viszi be a gyermekét. A körülmények viszont - mint Müller Cecília hangsúlyozta - biztonságosak. "A legfontosabb, hogy egészséges legyen mindenki, ne mutasson senki tüneteket", hangsúlyozta. Külön megköszönte azoknak az intézményeknek, ahol külön eljárásrendet is kidolgoztak.

Június 1-jével újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, ugyanolyan feltételekkel, mint az egyéb egészségügyi szolgáltatások.

Aki meghívót, behívót kap a szűrővizsgálatokra, az "feltétlenül menjen el"

- nyomatékosította.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, továbbra is folynak az egyeztetések a szomszédos országokkal a határlazításokkal kapcsolatban. Szerbiával hétfőn 10 órakor hatályba lépett a kölcsönös határnyitás, hatósági házi karantén elrendelése és koronavírus-vizsgálati igazolás felmutatása nélkül. Ha viszont valaki tüneteket észlel, azonnal szólnia kell telefonon az egészségügyi hatóságnak, és otthon kell maradnia két hétig.

A távolsági ellenőrzést vállaló karanténosok 924-en vannak, az elrendelt hatósági házi karanténok száma 11 810.

A járványügyi büntetőeljárásokban 79 gyanúsítottat hallgattak ki eddig.

Kérdések

- Infostart: mikor áll vissza az egészségügyi ellátás a járványhelyzet előtti állapotra?

- Fokozatosan vezetjük vissza a szolgáltatásokat, a szűrővizsgálatok például most indulnak újra. Jelenleg mindenki nagyon örül annak, hogy alig van új fertőzött, azonban az éberség fenntartása fontos. A szolgáltatások ennek megfelelően fokozatosan lesznek újra elérhetőek. Pontos időpont nincs.

- Lazult a fegyelem az M1-es autópálya pihenőhelyein. Mi a helyzet?

- Amennyiben a rendőrök olyan magatartást tapasztalnak, fellépnek.

- Tényleg csökken a melegben, például napon álló kocsiban hagyott kézfertőtlenítők hatása? Nagy forróságban akár fel is robbanhatnak?

- Minden szernek megvan az optimális hőmérséklete, amelyen használ, ugyanígy a szavatossági ideje is. A gyártó cég ezt meghatározza, ehhez kell tartani magunkat, így lesz egy szer hatásos. Vannak olyan körülmények, amelyek közt veszélyessé is válhatnak szerek, melegben például az alkoholtartalmú szerek veszélyes hatásúak lehetnek.

- Mi kell ahhoz, hogy a külföldről érkezők karanténját visszavonják, megszüntessék?

- Egyeztetünk a szomszédos országok hatóságaival. Szerbiával most könnyítésben sikerült egyezségre jutni. Az adatelemzést az illetékesek elvégzik, ezek alapján intézkedünk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×