eur:
394.52
usd:
364.47
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
A hévízi Tófürdő és a Festetics Fürdőház (középen) látképe a világ egyetlen repülőképes Li-2-es (szovjet gyártású DC-3-as) repülőgépéből fotózva 2017. augusztus 27-én. Az 1949-ben Taskentben gyártott repülőgépet a Magyar Néphadseregnél helyezték üzembe, majd 1958-ban a Malévhoz került. 1964 novemberében átadták a Néphadseregnek, ahol tízévi szolgálat után 1974. január 11-én a múzeumba küldték. A gép 1997 óta a Goldtimer Alapítvány tulajdona, amellyel a mai napon először szerveztek sétarepülést a Balaton felett.
Nyitókép: MTI/Varga György

Turizmus: már nő a külföldi foglalások száma

A kormány nagyon gyorsan meghozta a szükséges és elégséges intézkedéseket a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A vezérigazgató az M1-en az intézkedések között megemlítette az adócsökkentést, -eltörlést és a kedvezményes hitelt, amelyek mentőövet jelentenek a turisztikai ágazatnak.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a turizmus újraindítása egyetlen módon elképzelhető, ha a szereplők újra tudnak vendégeket fogadni.

Az elmúlt hétvégén például a Balaton környékén már megjelentek a belföldi turisták,

és nagyon bizakodnak abban, hogy nemsokára határnyitásra is sor kerül, így először a környező országokból, majd később a schengeni övezetből is érkezhetnek vendégek - mondta.

Kifejtette, a lefoglalt utak felmondása márciusban indult, majd Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán - május elején - belföldön újra elkezdtek foglalni az emberek. Megjegyezte, hogy a külföldi foglalások száma is emelkedik; Németországból sokan szeretnének eljutni például Hévízre.

A vezérigazgató beszélt az utazási voucherekről is, mellyel kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Unió utazási csomagról szóló irányelve 14 napos visszafizetési kötelezettséget ír elő az utazási vállalkozásoknak, ettől eltérő intézkedés kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után. Németország éppen ezért március végén az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy ideiglenesen függesszék fel a visszafizetési kötelezettséget, és a lemondott utak részvételi díját utazási utalvánnyal is vissza lehessen téríteni átmenetileg. Magyarország is várja a bizottság állásfoglalását, melyet májusra ígérek - mondta Guller Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×