eur:
393.03
usd:
364.9
bux:
71583.84
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Az új koronavírussal fertőzöttség vizsgálatára torokkenetet vesznek egy pácienstől a koppanhágai Rigs Kórházban 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Niels Christian Vilmann

Operatív törzs - Az oltóanyagról és az érettségiről is szó volt

Nyomatékos felszólítást kaptak a budapestiek, hogy ne hagyják el otthonaikat. Alább a friss bejelentések.

Kettő híján 3000-re, 56 fővel nőtt vasárnapra a Magyarországon koronavírussal regisztráltak száma, a halottak viszont 340-en vannak már, 5-tel többen, mint huszonnégy órával ezelőtt. 629-en pedig már felgyógyultak. Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján e számokból indultak ki a megszólalók.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő az édesanyák köszöntésével kezdett, majd ismertette a fenti számokat, részvétét fejezve ki az elhunytak szeretteinek.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a tájékoztatón elmondta, azért indul el hétfőn az érettségi, mert "a járvány nem szabadult el", ennek ellenére senkinek nem kötelező az érettségi, akár hétfő reggel is lehet dönteni arról, hogy egy adott érintett nem vizsgázik.

Bejelentette, a védőeszközök a helyükön vannak,

a vizsgázók az érettségire csak maszkban mehetnek be, a vizsgázás alatt is erősen ajánlott az eszköz viselése.

A vizsgázás nyitott ablakok mellett zajlik, termenként legfeljebb 10 emberrel, köztük legalább 1,5 méteres távolságtartással.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa megerősítette, Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozásokat illetően nem változik semmi sem a hétfőn életbe lépő új szabályok mellett.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban számtalan rendőri intézkedés volt, 775 büntetőfeljelentést is tenni kellett.

Csaknem 11 ezer házi karantén van érvényben jelenleg, ebből az elmúlt 24 órában csaknem ezret vezettek be.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa tisztázta, a vírus folyamatosan változik, de ez nem érinti az alaptulajdonságait.

Szeptemberben elérhetővé válhat az oltóanyag a tudomány jelenlegi állása szerint

- közölte.

Meghatottan jelentette be, hogy számtalan gesztust kapott mint orvos, egy gyerekrajz például egy koronavírusos marcipántortát ábrázolt.

Gál Kristóf a tájékoztató végén közölte, Müller Cecília hétfőn visszatér.

Kérdések

- Külföldről hazatérők karanténba kerülnek?

- 14 napra.

- Mely intézkedést sértik meg leggyakrabban az emberek?

- Nem alapos indokkal mennek el otthonról, nem tartják a távolságot, nem jókor mennek boltba.

- Lehet-e ilyenkor autót vásárolni és ennek ügyeit intézni?

- Igen.

- A kerthelyiségek belső helyen lévő mosdói használhatók?

- Igen.

- Mi van akkor, ha valaki nem tudja alapos indokkal ellátni, hogy miért hagyta el a lakhelyét?

- A megfelelő szankciót alkalmazzák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Látványos térképen mutatjuk, hogy Magyarország melyik részeit forgatja fel a jövő forradalma

Látványos térképen mutatjuk, hogy Magyarország melyik részeit forgatja fel a jövő forradalma

Az elmúlt évtizedben, de különösen az utóbbi években a magyar ipar számos kihívással nézett szembe, így többek között az Ipar 4.0 technológiák terjedésével, amely révén fokozódik a robotizáció, a digitalizáció és az automatizáció szerepe a termelési folyamatokban. Ezek nemcsak a vállalkozások tevékenységében és a foglalkoztatásban, de az élet más területein is jelentős változásokat eredményezhetnek. Az Ipar 4.0-val kapcsolatos egyre növekvő kutatói érdeklődésre utal a tudományos szakirodalomban megjelent publikációk számának felfutása is, amelyek legnagyobb hányada a műszaki tudományok, az automatizáció és a számítástechnika terén jelent meg. Szintén számottevő a közgazdaságtanhoz, illetve az üzleti tudományokhoz köthető tanulmányok száma. Ezzel szemben eddig kevesebb figyelmet kaptak az Ipar 4.0 alkalmazásokhoz kapcsolódó földrajzi-területi megközelítések, amelyek a térszerveződés különböző szintjein elemzik ezen technológiák alkalmazását, térbeli terjedését és ezek kapcsolódásást a lokális társadalmi, gazdasági adottságokhoz. Cikkünkben különböző indikátorok felhasználásával megyei szinten tárjuk fel az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásának térbeli mintázatát, az iparszerkezettel, a digitális infrastruktúra ismérveivel és a társadalmi-gazdasági háttérrel történő összefüggésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×