eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: bud.hu

Szokatlan légi rekordok dőltek meg Magyarország fölött

A kisgépes repülések számának több éve tartó, látványos növekedését ugyan derékba törte a járványhelyzet, a jó időjárásnak, illetve a jelenleg is aktívan zajló pilótaképzéseknek köszönhetően mozgalmas áprilisuk volt a HungaroControl repüléstájékoztatóinak.

Az elmúlt években a nagygépes forgalomhoz hasonlóan az úgynevezett VFR (Visual Flight Rules) szerinti repülések száma is intenzív növekedést mutatott. Míg 2014-ben valamivel több mint 41 ezer gépmozgás volt a nem ellenőrzött légtérben, 2019-ben ez az érték már meghaladta a 65 ezret. Ezáltal a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatának munkatársai tavaly mintegy 60 százalékkal több kisgép biztonságos közlekedését segítették, mint öt évvel korábban – közölte a HungaroControl.

A kifejezetten enyhe téli időjárásnak köszönhetően 2020 első negyedévében is dinamikus bővülés jellemezte a kisgépes forgalmat. Bár ez a tendencia március végén megtört, és a számok itt is negatívba fordultak, a koronavírus-járvány lényegesen enyhébb hatást gyakorol erre a szektorra, mint a nagygépes kereskedelmi repülésekre. Sőt,

az elmúlt hetekben több olyan nap volt, amikor a repüléstájékoztatók által regisztrált gépmozgások meghaladták az előző év azonos időszakának forgalmát.

A legkiemelkedőbb dátum ebből a szempontból április 8-a volt, amikor a HungaroControl által felügyelt nem ellenőrzött légtérben 73 százalékkal több gép repült, mint egy évvel ezelőtt, ugyanezen a napon.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×