eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Átírta a HPV elleni oltási programot a veszélyhelyzet

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra azonban várni kell.

Ilyen kampányoltás például a HPV elleni oltás, amelyet több részletben kapnak meg a fiatalok.

A koronavírus-járvány miatt azonban a hetedikes lányok második HPV (humán papilloma vírus) elleni adagjának beadására a járványt követően, vélhetően ősszel kerül majd sor - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Népszavával.

A hazánkban a nők körében az egyik vezető haláloknak számító méhnyakrák kialakulását megelőző védőoltást ingyen biztosítja az állam 2014 óta, a 2018/19 es tanévtől pedig a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó oltást adják be. A védettség eléréséhez fél éves időközzel két oltásra van szükség, melyet a 7. évfolyamba járó lányok ősszel és tavasszal ingyen kapnak meg. Egyetlen feltétele, hogy a szülő nyilatkozzon: kéri az oltást.

A csúszás nem okoz gondot az immunizációs folyamatban

Idén azonban a digitális oktatásra való kényszerű átállás miatt csúszik a második adag beadása. Nem történik semmi baj, ha őszre csúszik, és a nyolcadik elején kapják meg a vakcina második adagját – mondta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Az immunizáció nem veszít a hatékonyságából, és nem is kell újra kezdeni az oltási sorozatot.

Elvben beadható még tavasszal is, ha még a félév vége előtt újranyitnák az iskolákat, és minden iskolára marad kellő számú gyermekorvos. A gyermekorvosok mintegy negyede ugyanis 65 év feletti.

A hepatitisz elleni védőoltást még megkapták márciusban a gyerekek.

A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig most is mindenki időben megkapja, ha nem is megszokott orvosától, hanem összevont körzeti rendeléseken. A csak ajánlott meningococcus B elleni védőoltás beadása is könnyedén időzíthető a kötelező oltások időpontjához.

Jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz mellett a pneumococcus, a hepatitis B, valamint tavaly óta a bárányhimlő ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×