eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: Rosta Tibor

A kötelező maszkviselés bevezetése is benne van a kalapban

A kormány nem teszi országosan kötelezővé a maszk viselését, de folyamatosan egyeztet  szakemberekkel, és ha ilyen javaslat érkezik, a kabinet is hozhat döntést – közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió kérdésére.

A kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján megjegyezte, eddig is igyekezett magát távol tartani attól, hogy orvosszakmai kérdésekben nyilvánítson véleményt, amit az jövőben is kerülni fog, de amennyiben a maszk kötelező viseléséről születne döntés, az mindenkire érvényes lesz.

A nemzetközi gyakorlatot figyelve az látható, hogy ilyen intézkedés szinte sehol nem született, ahol igen, ott a tömegközlekedési eszközökre, boltokra, vagyis zárt terekre írták elő – tette hozzá Gulyás Gergely. Ugyanakkor az erre érkező orvosi javaslatok megfontolandóak minden esetben, így akár a magyar kormány is hozhat a jövőben ilyen döntést, azonban ebben az Operatív Törzs az illetékes – emelte ki a tárcavezető az InfoRádió kérdésére. (Csehországban egyébként hetek óta kötelező az arcmaszkok köztéri használata és ennek feloldását, ajogy arról az Infostart is beszámolt, a cseh egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint, a közeljövőben sem tervezik - szerk.)

A Miniszterelnökség vezetője arra is kitért, hogy május 1-jét, illetve a közelgő három napos hétvégét érintő további intézkedésekről a kormány a jövő héten fog dönteni. A miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzatok az érintett napokra ugyanazokat a jogokat és eszközöket meg fogják kapni, mint amit a korábbi, többnapos húsvéti ünnepek alkalmával a kormány számukra biztosított. A kijárási korlátozások viszont május 3-a éjfélig biztosan megmaradnak – tette nyilvánvalóvá.

Másodlagos védelmi vonal

Mint ismert, Jakab Ferenc, a magyar a virológiai kutatócsoport vezetője egy minapi interjúban a maszkviselés kérdésében úgy foglalt állást: „jelen pillanatban azt gondoljuk, hogy mindenki nyugodtan hordjon maszkot”, amit másodlagos védelmi vonalnak nevezett. Ahogyan Merkely Béla, a Semmelewis Egyetem rektora azt gondolja, segít a járvány lassításában, ha minél többen viselnek textil maszkot.

Ezen túl több hazai és nemzetközi szakmai szervezet is kiáll az általános maszkviselés mellett. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja is azt közölte, a maszk nem elsősorban a megfertőződéstől véd, hanem csökkenti a továbbadás veszélyét.

Április 27-től a fővárosi tömegközlekedésben, az üzletekben, piacokon is kötelező lesz, és korábban több vidéki polgármester is úgy döntött, hogy a település közterületein kötelező arcmaszkot viselni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×