eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Vízből kiálló cölöpök, a XVI. században épült török kori fahíd maradványai és a rajtuk fennakadt hordalék az alacsony vízállású Tiszában 2015. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Se belvíz, se áradás – ezen még a vízügy is csodálkozik

Egyelőre nem rekordalacsony a hazai folyók vízállása, de úgy tűnik, a lehullott eső sem segített középtávon.

A tavaszi időszakban szokatlanul alacsonynak számít a magyarországi folyók jelenlegi vízállása, de a külföldi vízgyűjtőkről sem érkezik számottevő vízutánpótlás. A talajnedvesség pedig olyan alacsony a földeken, hogy sem a várt eső, sem a folyókból kiemelt öntözővíz nem tudja érdemben pótolni a hiányt – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

"Mindkét nagy hazai folyó vízállása nagyon alacsony. Hat nappal látunk előre, nagy biztonsággal állíthatom, annak ellenére, hogy némi csapadék várható a vízgyűjtő területeken, továbbra is marad az alacsony vízállás" – szögezte le még pénteken Siklós Gabriella.

Figyelik, hogy milyen állapotban van a talaj, de már most biztos, hogy eleve jelentős vízhiány van, innen indul a nyárelő is, a talajnedvesség-érték továbbra is alacsony lesz majd, nagyobb a gond még a légköri aszálynál is.

A rekordalacsony szintet egyelőre nem érték el a folyók, de Siklós Gabriella szerint "szokatlan", hogy sem belvíz, sem áradás nincs tavasszal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×