eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Megszólaltak a kritikus állapotban lévő betegek mellett dolgozó szakemberek

A kórházi gyógyszerészeken is nagy teher van a koronavírus-járvány miatt – mondta az InfoRádiónak Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke.  Legfontosabb feladatuk a különösen nagy veszélynek kitett, esetenként súlyos társbetegséggel küzdő emberek gyógyszeres kezelésének összehangolása a vírusfertőzéshez köthető terápiákkal.

A kórházi gyógyszerészekre is igen nagy terhet ró a járványhelyzet, hiszen ők a betegellátás frontvonalában, akár közvetlenül a betegágyak mellett kell hogy helyt álljanak – mondta az InfoRádiónak Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke. Közölte, hogy a kórházi gyógyszerészeknek kell biztosítaniuk a folyamatos és korszerű gyógyszerellátást a kórházakban, miközben elsősorban a betegre koncentrálnak.

2Úgy véljük, a klinikai gyógyszerész személye a zálog arra, hogy betegeink személyre szabott törődést és segítséget kaphassanak" – hangsúlyozta az elnök. A koronavírus-fertőzés kapcsán kiemelte, hogy a magas rizikójú, vagyis különösen nagy veszélynek kitett páciensek – nemcsak idősek, de fiatalabbak is például magas vérnyomással, más keringési, vagy cukorbetegséggel, pajzsmirigy vagy hormonális problémákkal – általában több már meglévő, hosszan tartó vagy akár súlyos társbetegséggel is küzdenek.

"A klinikai gyógyszerészek egyik legfontosabb feladata az, hogy

a már meglévő társbetegségek gyógyszeres kezelését összehangolják a koronavírushoz köthető terápiákkal"

– közölte Süle András. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti valamennyi egészségügyi rendszer számára az elnök szerint, hogy a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok alapján a koronavírus-fertőzésre jelen pillanatban nem ismert gyógymód, sem gyógyszer.

"A betegek saját immunrendszerének a feladata a betegség leküzdése, és ebben a folyamatban kell támogatni részben gyógyszerek segítségével a páciensek szervezetét, keringését, légzését, hogy megelőzzék a lehetséges szövődmények kialakulását" – mondta Süle András. Kiemelten kórházi gyógyszerészi feladat a hazai és a nemzetközi új tudományos eredmények áttekintése, értékelése.

Az elmúlt hetekben jó pár – akár más betegség kezelésére használt – hatóanyagról is felmerült, hogy előnyös vagy éppen káros lehet a koronavírus-fertőzöttek kezelésénél.

"A mi feladatunk és felelősségünk az, hogy a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok alapján egyértelmű állást tudjunk foglalni ezekről, minden egyes beteg testre szabott gyógyszerelésekor"

– tette hozzá Süle András. Szerinte minden kórházban rendelkezésre áll az ehhez szükséges infrastruktúra. Kedvező tendenciának tartja, hogy a közvetlenül a betegágy mellett dolgozó, kibővített felelősség- és feladatkörrel rendelkező, úgynevezett angolszász típusú klinikai gyógyszerészi szerepvállalás egyre több hazai intézményben már a napi gyakorlat része. Így a betegek a rendelkezésre álló legkorszerűbb, biztonságos és bizonyítékokon alapulóan hatékony terápiát kaphatnak – tette hozzá az elnök.

Elmondta: sok külföldi és hazai centrumban számos vizsgálat fut annak feltárására, hogy minél hamarabb oki terápiás megoldást, vagyis valódi gyógyszert találjanak, és a későbbiekben pedig védőoltást tudjanak kifejleszteni a vírus ellen. A jelek biztatóak, de idővonalat nagyon nehéz mellé társítani – mondta Süle András. Szerinte amíg közvetlen gyógyszer nem áll rendelkezésre, addig az úgynevezett szupportív kezelés, tehát a beteg szervezetét támogató megoldást kell előtérbe helyezni, ehhez pedig minden rendelkezésre áll és alapvetően nincs ok aggodalomra emiatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×