eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Forrás: bhc.hu

Felkészült a harcra két budapesti magánkórház is

A Budai Egészségközpont járványkórházzá alakul, 120 ággyal, 60 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, ám az egészségügyi személyzet védőruházatában még hiányt szenvednek, ebbe várják az állami támogatást is.

Amióta csak fennáll a Budai Egészségközpont, azt hirdeti, hogy a magántulajdonban lévő egészségügyi intézmény abban az esetben tölti be jól a feladatát Magyarországon, ha a mindenkori népegészségügyi igényeknek felel meg. E pillanatban pedig nem kétséges, hogy a legfontosabb a járvány elleni küzdelem – fogalmazott az InfoRádiónak Varga Péter Pál, az intézmény alapító-főigazgatója. Ezért is döntöttek amellett, hogy bezárják a magánrendelést, és minden olyan tevékenységet felfüggesztenek, ami nem akut ellátás, így egyedül a gerincsebészeti program fut tovább, ezzel párhuzamosan pedig

felajánlották az egyébként kiválóan felszerelt intézményt a járványügyi operatív törzsnek,

amit a múlt vasárnap elfogadtak. Miután pedig a belügyminisztérium és a tisztifőorvos után az ÁNTSZ is alkalmasnak találta az egészségközpontot a feladatra, a szerdai napra teljes mértékben felkészültek a várható teendőkre – tette hozzá Varga Péter Pál. Így már csak a szerződéskötésre várnak a kormányzattal, hogy megkezdhessék a betegellátást.

A Budai Egészségközpont diagnosztikája nemzetközi rangú, kiváló felszerelésekkel rendelkezik. A saját altató- és lélegeztetőgépeik mellett – szponzori felajánlásokkal – több mint harminc gép áll a rendelkezésükre, ami a jövő héten további harminccal fog kiegészülni. „Tehát a végén

hatvan olyan gépünk lesz, ami a legsúlyosabb légzési deficittel rendelkező beteg kezelésére is alkalmas”

– emelte ki.

Az intézmény alapító-főigazgatója a még a betegápolás előtti feladatok között sorolta

  • a logisztikát, vagyis a steril és nem steril betegek útjának kijelölését,
  • a munkatársak előkészítését, illetve
  • annak a fogyóanyag tömegnek az előállítását, ami egy ragályos betegség napi kezeléséhez szükséges.

Megjegyezte, mint ismert, a szükséges védőfelszerelésekből pillanatnyilag óriási hiány van, és bár az intézmény felhalmozott egy „szerényebb” mennyiséget ezekből az elmúlt két hétben, azzal, hogy csatlakoztak a járványügyi törzshöz, reményeik szerint biztosítanak a számukra a központi készletekből majd a feladat ellátásához, amit természetesen kifizetnek.

Varga Péter Pál ugyanis

kulcskérdésnek nevezte az egészségügyi dolgozók védelmét,

ahogyan a betegek egymástól való megóvása, vagyis a gyanús és már bebizonyosodottan beteg páciensek közötti védelem rendkívül fontos. A Budai Egészségközpont munkatársai megóvásához azonban nemcsak

a gumikesztyűk és maszkok, hanem a komplett védőöltözetek meglétét is elengedhetetlennek nevezete

a szakember, aki szerint ezek hiányában biztosan lesznek problémák.

Az intézmény infektológus szakorvosai egyfolytában analizálják a nemzetközi helyzetet, ezekből kiindulva a legszörnyűbb forgatókönyv egy olaszhoz, vagy spanyolhoz hasonló lehet, miközben talán túl optimista lenne azt gondolni, hogy a példaértékű dél-koreai eredmény elérhető, vélekedett a főigazgató, aki valahol a két véglet közöttre várja a járványügyi helyzet magyarországi alakulását. „Talán az osztrák, svájci, német történésekhez lesz a legközelebb, ami Magyarországon le fog játszódni, de ez inkább megérzés, mint sem tudományos lábakon álló megállapítás.”

A Budai Egészségközpont

120 ágyat ajánlott fel, ugyanis ennyi beteget tudnak a jelenlegi létszámukkal „korrektül” ellátni.

De addig egyetlen beteget sem enged a főigazgató az intézménybe, amíg a kormányzat nem köt szerződést velük erre a feladatra, és nem látja el őket azokkal a védőöltözetekkel, amik a dolgozóik védelmében elengedhetetlenek – ismételte meg.

Varga Péter Pál tájékoztatása szerint eddig több mint száz önkénes egészségügyi dolgozó ajánlotta fel szolgálatát náluk, ami „egy példátlan, nemes és önzetlen felajánlás”, miután ezek a kollégák díj nélkül ajánlották fel a munkaidejüket.

Közös felelősség a küzdelem

Csak a járóbeteg ellátását tudja folytatni, azt is jelentős korlátozásokkal a Duna Medical Center egészségügyi központ és magánkórház. A járóbeteg-ellátásra az igény jelentős, de a járványügyi szabályozás a magán egészségügyi ellátókra is érvényes.

Az intézmény főigazgatója az InfoRádiónak kiemelte, természetesen az operatív törzs és a kormány rendeleteit maximálisan betartva végzik a tevékenységüket, ennek értelmében a hétfői napon leállították a műtéti beavatkozásokat, és várják a további fejleményeket.

Számos orvosuk az életkoránál, mások az állami ellátórendszerben végzett funkciójuknál fogva nem lehetnek momentán az egészségügyi központ partnerei, illetve nem végezhetnek rendelést, ezért bevezettek egy távkonzultációs rendszert, ismertette a szakember. Tehát csak abban az esetben szerveznek bármiféle orvos–páciens találkozót, ha azt teljesen biztonságosan meg lehet tenni.

A szintén magas színvonalú felszereltséggel rendelkező Duna Medical Center egészségügyi központ is

készen áll arra, hogy aktívan segítse a hatóságokat, amennyiben erre szükség lesz

– mondta az InfoRádiónak Bartók János vezérigazgató. Mint fogalmazott, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy szolgálhassák a társadalmat. Valamennyi egészségügyi dolgozójuk készen áll, hogy a megfelelő eljárásrendeket betartva, bármilyen formában, de szolgálja a pácienseket, hiszen a koronavírus-járvány elleni küzdelem közös felelősség – tette hozzá a szakember.

Bartók János szerint azok a magánintézmények, amelyek kellő számú pácienst tudnak fogadni, azok nyilvánvalóan a dolgozói létszámokban is kellően magas elköteleződéssel bírnak, ez azt is jelenti számukra, hogy különösen fontos, hogy lehetőségük legyen arra, hogy minél hamarabb képesek legyenek újra bevételt termelni. Ugyanis nagyon nehéz helyzetben vannak elsősorban a nagy szolgáltatók, hiszen,

ha a páciensek elmaradnak, akkor bevétel sem érkezik.

A vezérigazgató ezért szükségesnek látná, hogy a magánegészségügyi szolgáltatás, mint önálló iparág szintén kormányzati segítséget kapjon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×