eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Hitelfizetési moratóriumot rendelt el a kormány az év végéig - a nap hírei

Az egész ország területéről azonosítottak pozitív koronavírusos eseteket. Péntek reggeltől katonák is lesznek az utcákon. A nap legfontosabb hírei március 18-án.

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások hiteltartozásainak tőke és kamatfizetési kötelezettségeit - jelentette be a miniszterelnök. A bankok az eddigi közlések szerint támogatják a bejelentett gazdasági intézkedéseket. Orbán Viktor azt is közölte: az új, csütörtöktől felvett fogyasztási hiteleknél a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék lehet a maximális hiteldíj mutató. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbították. A kormányfő azt is bejelentette: a leginkább sújtott ágazatok esetében a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíj-járulékot nem kell fizetni és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig.

Az egész ország területéről azonosítottak pozitív koronavírusos eseteket, így a vírus már bárhol jelen lehet az országban - jelentette ki az országos tisztifőorvos. A szabad mozgás korlátozását ugyanakkor egyelőre nem tervezik a hatóságok. Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján ismét azt kérte: az emberek tartsák be az ajánlásokat, mert ezek nélkül nem lehet megakadályozni a csoportos fertőzést. Felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig nagyon sok idős embert látni a tömegközlekedési eszközökön. A fiatalabbakat arra kérte, hogy ne tartsanak házibulikat, a külföldről hazatérők pedig vonuljanak önkéntes házi karanténba.

Csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok - jelentette be a honvédelmi miniszter, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője.Benkő Tibor arról is beszélt, hogy péntek reggeltől katonák is lesznek az utcákon. Elmondta: néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, hogy ott a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort. Elmondta, eddig 140 vállalatot választottak ki, ahol nyomon követik és koordinálják a munkát.

Budapesten bővítik a hajléktalanszállókat és felkészülnek arra is, ha a koronavírus-járvány miatt karantént kell kialakítani hajléktalan embereknek - közölte a főpolgármester a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatóján. Karácsony Gergely arról beszélt: a hajléktalanok között különösen sokan vannak olyanok, akiket a járvány súlyosan érinthet, hiszen az átlagnál idősebbek és rosszabb az egészségi állapotuk. Arra is készülnek, hogy sátrakat állítanak majd fel. A főpolgármester szólt arról is: a budapesti regisztrált álláskeresők továbbra is ingyen utazhatnak a BKV járatain. Csütörtöktől nyári menetrend szerint járnak a BKV járművei.

Az adóhivatal méltányosan bírálja el a vállalkozók fizetéskönnyítési kérelmeit - közölte az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert felhívta a figyelmet, hogy több mint 200 ezer vállalkozást érint a március 20-ai adófizetési határidő. Ha a közterhek megfizetése a gazdálkodóknak nehézséget okoz, kérhetik az adóelőleg összegének mérséklését, illetve a fizetési halasztás mellett a részletfizetést is. Az államtitkár hozzátette: fizetési nehézségük esetén a kiva és a kata szerint adózók is kérelemmel fordulhatnak a hatósághoz, amelyet a NAV méltányosan bírál el.

A járványhelyzetben a legjobb megoldásnak nevezte az új, tantermen kívüli digitális munkarendet a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy ez a tanulóknak szavatolja a tanulás alaptörvényben biztosított jogát, a tanárok pedig továbbra is megkapják eddigi fizetésüket. Úgy vélte, hogy az új oktatási rendhez tartalmi kínálat van bőven, átállásra a módszertanban van szükség. Beszélt arról is, hogy ahol a szülők nem tudják megoldani a gyerek felügyeletét, ott azt kiscsoportos formában megszervezik.

Többször használható, mosható szájmaszkok előállítására állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjának üzemei. A próbagyártás már elkezdődött a tiszaburai varrodában, ahol az előzetes számítások szerint napi 1500 darabot tudnak elkészíteni.

Leáll valamennyi magyarországi autógyár jövő hétfőtől legalább két hétre. Kedden a győri Audi és a szentgotthárdi Opel, szerdán pedig az esztergomi Suzuki és a kecskeméti Mercedes-gyár jelentette be, hogy jövő héttől szünetelteti a termelést. Közben 3 évre szóló bérmegállapodást kötött szerdán az Audi Hungaria Zrt. a munkavállalókat tömörítő Audi Hungaria Független Szakszervezettel.

A románok és a bolgárok mellett a Nyugatról hazatérő ukrán és a szerb állampolgárok is áthaladhatnak Magyarországon éjszakánként. Ők este 9 és hajnali 5 között, a kijelölt útvonalakon, kijelölt pihenőhelyeket használva autózhatnak a határig. Lakatos Tibor az ügyeleti központ vezetője elmondta: közben Kópházánál és Rábafüzesnél is megindult a teherforgalom, amely azt szolgálja, hogy biztosított legyen a lakosság ellátása.

Már csaknem kétszázezer ember fertőződött meg világszerte az új típusú koronavírussal. A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint a halálesetek száma mintegy 8 ezerre nőtt, 82 ezer ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése alapján a vírusfertőzést 156 országban és területen mutatták ki. Kína után a leginkább érintett állam Olaszország, majd Irán, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Államok következik a sorban.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×