eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Forrás: fkf.hu

A családi házasokat és a kertes társasházakat is érintik az újdonságok

Megkezdte Budapesten a kerti zöldhulladék elszállítását az FKF Nonprofit Zrt., a társaság csak a biológiailag lebomló, FKF-logós zsákokat viszi el. Egyre nő a lakossági érdeklődés a komposztálás iránt is, amivel nemcsak a zöldhulladék, de bizonyos konyhai szerves hulladék is hasznos anyaggá alakítható. 2023-tól elvileg a biológiai hulladékot is szelektíven kellene gyűjteni, azonban ennek hazai begyűjtési rendszeréről még semmit sem tudni.

Az FKF március 2-án kezdte meg a főváros zöldövezetes kerületeiben a kerti zöldhulladék járatrendszerben történő elszállítását. A vonatkozó jogszabály szerint 2016. január 1-jétől a zöldhulladékot a képződés helyén, a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben, vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják – idézte föl közleményében a társaság.

A százliteres kerti zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók darabonként 235 forintos áron az FKF Nonprofit Zrt. II. kerület Fő utcai, és IX. kerület Ecseri úti ügyfélszolgálati irodáiban, a lakossági hulladékudvarokban, valamint a szerződött partnerek értékesítési pontjain, itt azonban

a zsákok ára eltérhet a cég által meghatározottól.

Az értékesítő helyek címlistájáról az FKF ügyfélszolgálati irodáiban vagy a www.fkf.hu oldalon lehet tájékozódni. A gyűjtőzsákok ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.

A társaság azt kéri,

a zöldhulladékot az elszállítás napján legkésőbb reggel 5 óráig, vagy az azt megelőző napon helyezzék ki az ügyfelek.

A zsákokba lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű illetve gyom kerülhet, a legfeljebb karvastagságú faágakat pedig egy méteresre darabolva, összekötve kell kihelyezni a zsákok mellé. Amennyiben a zöldhulladékos zsákokban háztartási hulladékot, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

A komposztálás során a begyűjtött zöldhulladékból minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül. A kerti zöldhulladék elszállítása a tervek szerint november 27-ig tart.

A körzethatárok, a zöldhulladék begyűjtésének napja kerületi bontásban, továbbá a zöldhulladék gyűjtéssel kapcsolatos minden fontos információ elérhető a társaság honlapján.

Kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése is

2023-tól kötelező lesz az Európai Unióban a biohulladék szelektív gyűjtése, és az is, hogy a begyűjtött anyagokat helyben kell majd feldolgozni. A jogszabály hazai megfelelője egyelőre még hiányzik, a hvg.hu szerint annyi tudható, hogy a törvény megjelenése után elvileg az FKF és a többi közszolgáltató fogja elvégezni ezt a feladatot is.

Az viszont biztos, hogy nem lesz egyszerű a rendszer kiépítése: elég csak a jelenlegi szelektív gyűjtéssel kapcsolatos nehézségeket, és a folyamat időigényét figyelembe venni. Ráadásul a hatályos hulladékgazdálkodási jogszabály a biohulladék körébe sorolja a biológiailag lebomló, parkokból vagy kertbőll származó hulladékot, a háztartásokban, éttermekben, étkeztetőkben és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladékot, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladékot is.

Ezek hatékony begyűjtése azonban legalább három eltérő gyűjtési rendszert feltételez, amit feldolgozás szempontjait is figyelembe véve kellene kiépíteni.

Az egyik lehetséges módszer erre a komposztálás, amellyel kapcsolatban nagyjából rendezett a jogi helyzet. Egy 2003-as rendelet ugyanis meghatározza annak műszaki követelményeit és a közösségi komposztálás fogalmát és módját.

Nincs szükség engedélyre a komposztálás kiépítéséhez, egy közös kerttel, udvarral rendelkező társasház tulajdonostársai szabadon belevághatnak. A lap szerint a komposztálással sokat spórolhat egy társasház a kommunális hulladék csökkenésén. A Komposztfórum Magyarország Egyesület tapasztalatai szerint például egy 40 lakásos társasház komposztrendszerének kiépítésekor a háznál 4 darab 240 literes kukával rendelkeztek, amelyek éves díja megközelítette a 700 ezer forintot, ezt 3 év alatt a programmal a felére csökkentették. Egy tízlakásos háznál két komposztáló már 30-50 ezer forintból kiépíthető, és évente 20-30 ezer forintot kell körülbelül ráfordítani.

A fővárosban működnek önkormányzati támogatási programok is, amelyeknél a helyhatóság a jellemzően kertes házas övezetekben eszközátadással támogatja a lakossági komposztálást. Megoldás lehet az utóbbi években egyre szaporodó közösségi komposztpontok hálózata is.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×