eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely: feszített Budapest költségvetése

Elfogadták Budapest költségvetését a fővárosi közgyűlés ülésén, ahol a Liget Projekt területének változtatási tilalmáról is döntöttek. Budapest színházai is napirendre kerültek.

A fővárosi közgyűlés első és legfontosabb napirendi pontja Budapest költségvetése volt.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, a szűk költségvetésen belül a budapestieknek tett vállalásaikból indultak ki. A büdzsé kiadási főösszege 415 milliárd forint. A javaslatot végül 18 igen szavazattal elfogadták.

A főpolgármester bevezetőjében elmondta, a költségvetés feszített: a kormány feszíti, a kabinet ugyanis az iparűzési adó átírásával az önkormányzatok gazdasági helyzetét rontja, a fővárostól 100 milliárd forintot elvéve. Szerinte aki ezt támogatja, az nem fejleszti, hanem kivérezteti a fővárost.

Hangsúlyozta: a költségvetésnek több fő célja van, így a büdzsé a szociális célokat is fontosnak tartja, ilyen intézmények felújítására kétmilliárd forintot fordítanak, és jelentős forrásokat különítenek el a szegényebb néprétegek támogatására is.

Kettéosztott Szabad Tér Színház

A büdzsé szerinte "megvédi a színházakat" is, a Katona, az Örkény, a Trafó, a Radnóti és a Szabad Tér Színház fővárosi fenntartásba kerül, és támogatják a független társulatokat is. A főpolgármester szerint álságos a kormány ultimátuma, semmilyen "zsarolásnak" nem enged az önkormányzat, ami a színházakkal kapcsolatos. A hvg.hu-nak Karácsony Gergely a közgyűlési ülés után elmondta: A Szabad Tér Színház vezetői posztjáról is döntöttek, zárt ülésen. A posztért Bán Teodóra és Benkő Nóra is indult egy harmadik pályázóval együtt – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden ultimátumot adott a városvezetésnek, amely szerint ha nem Bán Teodóra marad a vezető, felfüggesztik a színházak támogatásáról szóló tárgyalásokat. Erre akkor a főpolgármester nem reagált, de most előállt egy javaslattal, amit azután elfogadott a közgyűlés:

  • Benkő Nóra vezeti a Városmajori Szabadtéri Színházat,
  • Bán Teodóra pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot.

Időközben a kerületi polgármesterek elfogadták a színházak fenntartására vonatkozó javaslatot, amire még a kormánynak is rá kell bólinatania. Ha megteszi, a szerdán elfogadott költségvetést is módosítani kell, ugyanis az említett 5 intézmény fenntartásához 1,3-2 milliárd forint kell pluszban.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője Faix Csaba lett, aki a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) vezetése mellett látja ezt a feladatot (azt a tisztséget januárban kapta meg).

A "részvételiség" jegyében egymilliárd forint felhasználásáról a fővárosiak dönthetnek.

A költségvetésnek fontos zöld- és klímavédelmi céljai is vannak, növelik a megújuló energiaforrások támogatását, illetve segítik a közösségi közlekedés és a kerékpározás nagyobb térhódítását is.

A beruházási fejezetben a Lánchíd felújítása a "halaszthatatlan" feladatok között szerepel, idén bele is fognak, a hármas metró aluljáróit pedig mind akadálymentesítik.

Biodóm

A városvezetés döntött arról, hogy vizsgálatot indít a biodóm készültségi fokánat, illetve a befejezéséhez szükséges forrásigénynek a felméréséről, a főváros erre a célra 381 millió forintot biztosít. A felmérés előreláthatóan négy-hat hónapot vesz igénybe, ezután dönthet a Fővárosi Közgyűlés a befejezéséhez szükséges beruházásokról.

Ferihegyi repülőtér

Új hatástanulmányban vizsgálja meg a főváros a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér környezetterhelését, a képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely javaslatát. A kérdés, hogy valóban a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér és valóban csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot. Az eredmények alapján születő új budapesti javaslatokat a főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé viszi, valamint egyeztet majd a kormányzattal a hatályos szabályozások módosítása érdekében.

Fővárosi cégek

Egyhangú támogatással meghatározták a fővárosi cégek szponzorációs politikájának alapelveit. Ilyen tevékenységet jelenleg csaknem minden, többségi fővárosi befolyás alatt álló gazdasági társaság végez, ennek jellege az adott társaság sajátosságaihoz igazodik - ezekben szeretnének közös alapelveket. Ezek között felsorolják a támogatások tartalmi követelményeit, ezek között szerepel, hogy a végső soron közpénzek felhasználásához kötődő bármilyen szponzorációs tevékenység csak ténylegesen nonprofit jellegű tevékenység folytatását támogathatja.

Légszennyezettség

A jövőben - az eddigieken túl - az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által a szálló por kisebb szemcseméretű, veszélyesebb részére (PM2,5) megállapított határérték meghaladása esetén is tájékoztatás ad a fővárosi önkormányzat - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A döntés értelmében a Budapest portálon tájékoztatnak arról, ha a levegő folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje meghaladja a WHO napi határértékre tett ajánlását. A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó európai uniós irányelv, sem magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak éves határértéket.

Reakciók

A fideszes Láng Zsolt szerint a költségvetés visszalépést jelent a főváros számára, felére csökken a műemlékvédelem támogatása, a klímavédelem pedig kimerül a vízosztásban és parkok zöldítésében. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a költségvetés visszaviszi Budapestet a Demszky-korszakba, amikor csak üzemeltették a fővárost és harcoltak a kormánnyal.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója sajnálattal fogadta, hogy a Fővárosi Közgyűlés elutasította a 3-as metró kocsijainak utólagos klimatizálására Ughy Attila (Fidesz-KDNP) által benyújtott javaslatot. Közölte: az utasok érdeke az, hogy ez a fejlesztés ne süllyedjen "az elfelejtett választási ígéretek és politikai odamondások világába".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×