eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Megint nem kapni a babák számára létfontosságú vitamint

Megint K-vitamin-hiány van az országban. Két év alatt harmadjára fogyott el a patikákból a szájon át adható Konakion-injekció, amit minden anyatejjel táplált újszülöttnek be kell adni, különben a baba a legrosszabb esetben meg is halhat. A szülők, a védőnők és az orvosok most egymástól szedik össze a fel nem használt ampullákat – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Az OGYÉI szerint hamarosan újra kapható lesz a szer.

Póta György elmondása szerint az elmúlt hetekben újszülött babák családjai is jelezték, nem tudják kiváltani a kis hatóanyagú, szájon át beadható, úgynevezett gyermekgyógyászati alkalmazásra való Konakion-injekciót, miután a gyártó nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem képes a folyamatos ellátást biztosítani, nem tudnak annyi gyógyszert berendelni, amennyi a magyar lakosságnak szükséges lenne. Ráadásul a Konakion-injekcióhoz hasonló, azonos értékű készítményről sincs tudomása a Házi Gyermekorvosok Egyesületének.

A szakember megnyugtatásul megjegyezte,

az, hogy a kialakult helyzet miatt jelenleg a szülők, orvosok és védőnők egymástól „söprik össze” a megmaradt készleteket, nem kockázatos.

„Ezért csináljuk” – fogalmazott Póta György. Miután a Konakion-injekció nem igényel hűtött tárolást, valamint sok éven keresztül megőrzi a minőségét, amíg nincs feltörve az ampulla, többnyire felhasználhatók a megmaradt készletek.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte, sarkalatos lenne, hogy a kórházból hazaérkezett gyermekek legalább az első hét utáni, valamint az egy hónap utáni adagot megkapják, hiszen

a vele született K-vitaminhiány életveszélyes vérzékenységet okoz,

általa agy- és vesevérzések jöhetnek létre, amik akár a baba halálához, vagy legalábbis nagyon súlyos állapotához vezethetnek.

Így akiknél nem fogyott el a kiváltott K-vitamin, mert időközben valamilyen oknál fogva mégsem kizárólag anyatejes táplálásban részesült az újszülött, azoktól

bekérik a fel nem használt készleteket azok számára, akik jelenleg nem tudják kiváltani a patikában.

És bár ez a megoldás „a szegény ember vízzel főz” kategóriájába esik, legalább a legszükségesebb mennyiséget minden kisbaba megkapja – fogalmazott Póta György, aki nem tud arról, hogy a hiány miatt elmaradt volna a K-vitamin pótlása babáknál, és "most ez a legfontosabb".

Azoknak a babáknak, akik napi rendszerességgel kapnak valamilyen tápszert - ha nem is kizárólag csak azt -, fölösleges a Konakion-injekció, a szakember ugyanakkor súlyos hibának tartaná, ha valaki a K-vitamin pótlása miatt állítaná át tápszerre az anyatejes babáját. Ezért továbbra is az átcsoportosításban látja a megoldást, mert

az anyatejes táplálás mindenek felettiségét nem szabad bántani,

hangsúlyozta.

Az InfoRádió kérdéseire az OGYÉI írásban válaszolt. Közlésük szerint a Konakion gyártója tavaly májusban gyártási gondot jelentett be, de a készítményből épp a napokban érkezett egy nagyobb szállítmány, tehát a K-vitamin hamarosan újra kapható lesz a patikákban, a kórházakból pedig eddig sem hiányzott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×