eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hét településen tartanak ma időközi választást

Balatonszabadiban, Kazsokon, Kistamásiban, Ortaházán és Kisbucsán polgármestert, Keszthelyen egyéni választókerületi képviselőt, Rábaszentandráson képviselőket választanak.

A Somogy megyei Balatonszabadiban azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberi voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között. Ezúttal is ők ketten indulnak a tisztségért, a községben mintegy 2400-an szavazhatnak.

A szintén Somogy megyei Kazsokon a polgármester lemondása miatt írtak ki időközi voksolást. Három független jelölt verseng a posztért, rájuk 244 választópolgár voksolhat.

A Baranya megyei Kistamásiban azért kell polgármestert választani, mert az eddigi településvezető elhunyt. A tisztségért hat független jelölt indul, a névjegyzékben 117 helyi lakos szerepel.

A Zala megyei Ortaházán szintén haláleset miatt kell időközi választást tartani, a polgármester ugyanis egy hónappal az októberi voksolás után elhunyt. A posztért három független jelölt indul, a választói névjegyzékben 95-en szerepelnek.

A szintén Zala megyei Kisbucsán októberben szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között, ezért írtak ki időközi választást. Most ugyanaz a két jelölt indul, rájuk a település 395 választópolgára szavazhat.

Ugyancsak Zalában, Keszthelyen a 6. számú egyéni választókerületben szintén szavazategyenlőség miatt kell képviselőt választani. Ketten indulnak a tisztségért: a Fidesz-KDNP és a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelöltje. A választói névjegyzékben 1812-en szerepelnek.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson négytagú képviselő-testületet választanak, mert októberben egy képviselőjelölt sem indult, így csak polgármestert választott a falu. Emiatt az előző képviselő-testület mandátuma az új választásig meghosszabbodott. Az időközi választáson nyolc független jelöltre szavazhat a 371 választópolgár.

Öt településen - Bajnán, Bükkszentmártonban, Koppányszántón, Sajópüspökiben és Veresegyházon - roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ezek azonban jelöltek hiányában elmaradnak. Ezeken a településeken emiatt legközelebb csak 2024-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×