eur:
393.13
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Orbán Viktor: Ausztria fontos partner - a nap hírei

Megszavazta az Európai Parlament, hogy folytatódjon a jogállamisági eljárás Magyarország és Lengyelország ellen. Ugrásszerűen megnőtt az influenzások száma az országban. Rekordösszegű finanszírozást nyújtott a felzárkózó gazdaságoknak tavaly az EBRD. A nap legfontosabb hírei január 16-án.

Megszavazta az Európai Parlament, hogy folytatódjon a jogállamisági eljárás Magyarország és Lengyelország ellen. A dokumentum az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság korlátozása, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a menedékkérők helyzete miatt marasztalta el a két államot. A strasbourgi képviselők kétharmada szavazta meg a határozatot, köztük az Európai Néppárt tagjai is. Az EP állásfoglalásának elfogadását Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a bevándorláspárti erők újabb nyomásgyakorlási akciójának nevezte.

Ausztria fontos maradt Közép-Európának, mint befektető, piac és kereskedelmi partner – hangsúlyozta a miniszterelnök a V4-ek kormányfői és az osztrák kancellár prágai tanácskozása után. Orbán Viktor hozzátette: Ausztria fontos biztonsági partner is a migráció kérdésében. A kormányfő a találkozó legnagyobb eredményének tartja, hogy az öt közép-európai vezető megnevezte az együttműködés területeit: ilyen a versenyképesség, a klímavédelem és az Európai Unió bővítése, illetve a migráció, a biztonság és a határvédelem.

A gazdaság legyen magyar, zöld és high tech - összegezte a kormány legfőbb gazdasági elképzeléseit az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a Debreceni Egyetemen azt hangoztatta, hogy a magyar gazdaságstratégia fő iránya a high tech háttér kialakítása. Hozzátette, hogy a magyar ipar által előállított hozzáadott értékben a high tech szektor 70 százalékot képvisel.

Jelentősen átalakul az alapítványi fenntartásba került Corvinus Egyetem portfóliója - mondta az intézmény elnöke. Anthony Radev az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy megszűnnek a karok, és új nagyszakokat indítanak be. A tandíj mértéke bizonyos szakokon nőhet, akár a 600 ezer forintot is elérheti. Ugyanakkor az alapképzésben résztvevők 60 százaléka, a mesterképzésben tanulók 85 százaléka Corvinus ösztöndíjat.

Aggódik a Nemzeti alaptanterv módosításának legutóbbi tervezete miatt a Nemzeti Pedagógus Kar. A testület szerint a javaslat nem tükrözi a köznevelés tartalmi szabályozásával kapcsolatban korábban folytatott konstruktív szakmai egyeztetések eredményeit. A szervezet közleményében azt javasolja a döntéshozóknak, hogy a módosítást ebben a formában ne vezessék be szeptember 1-jén, helyette folytatódjon a korábban megkezdett, előremutató szakmai konzultáció.

Ugrásszerűen megnőtt az influenzások száma az országban. Ez még nem nevezhető járványnak, de a szakember szerint már az sincs messze. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa az InfoRádióban elmondta, hogy a második naptári héten 9500 ember fordult orvoshoz influenza-szerű tünetekkel, ez az előző héttel képest 80 százalékos emelkedést jelent. Molnár Zsuzsanna szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást.

Több kilométeres olajfolt úszik a Dunán Bécsnél, a szennyezés miatt leállították a hajóforgalmat és lezárták az ivóvízkutakat. A szakemberek úszógátat létesítettek az olaj felfogására a bécsi Északi-hídnál horgonyzó iskolahajónál. Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a szennyezést.

Rekordösszegű, 10 milliárd eurót meghaladó finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására életre hívott az EBRD közölte azt is, hogy 2019-ben 46 százalék volt a zöld beruházási programok támogatási részaránya a teljes finanszírozási összegen belül. Magyarországon az EBRD tavaly három beruházási programhoz 63 millió euró finanszírozást nyújtott.

Az előző szezonban tovább növelte bevételeit Európa nyolc legnagyobb labdarúgó-bajnokságának győztese. A KPMG könyvvizsgáló cég Budapesti szakcsoportja megállapította, hogy az angol, német, olasz, francia, spanyol, holland, török és portugál bajnokokhoz az elmúlt szezonban a Bajnokok Ligája közvetítési jogából folyt be a korábbinál jelentősebb összeg. A legnagyobb növekedést a BL-elődöntős holland bajnok Ajax érte el, a legnagyobb bevételt viszont a Barcelona könyvelhette el.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×