eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Új javaslatot tesz a kormány Budapestnek

A közfejlesztési tanács következő ülésén két új témában is tárgyalást kezdeményez a kormány – derült ki Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szavaiból.

A közfejlesztési tanács következő ülésén a kormány két javaslatot biztosan tesz – mondta Fürjes Balázs a Népszavának adott interjúban. Az egyik a zöldfejlesztési program, a fővárossal közösen szeretné rendbe hozni a Népligetet, a Hajógyári-szigetet, és egy új közparkot kialakítani a Déli Városkapu program keretében. A másik a lakhatás és lakásügy kérdése Budapesten, mert az elmúlt öt évben duplájára emelkedtek az árak, amivel nem tudott lépést tartani a bérek emelkedése.

"A drága lakhatás pedig késői családalapításra és elvándorlásra készteti a fiatalokat. Budapest öregszik és fogy, miközben 9000 lakás áll üresen, a Belvárosban pedig az üzleti hasznosítás került előtérbe, így a történelmi belváros kiürül. Közpolitikai feladat ezen változtatni" – mondta az államtitkár, és a lehetséges javaslatok között említette az 5 százalékos lakásáfa területspecifikus, tehát csak bizonyos városrészekben megvalósuló építkezésekre vonatkozó visszaállítását. Emellett bérlakás-építési programot is támogatna a politikus, de hozzátette, első lépésben a budapesti lakhatási helyzet felmérését javasolja majd az ülésen.

Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekről is beszélt:

  • az atlétikai stadionnál a bontás és a területrendezés megkezdődött, legkorábban nyáron kezdődhet meg az építkezés, ha ez megtörténik, akkor a 2023-as világbajnokságra időben elkészülhet az atlétikai központ és a környező park egy része, a teljes parkrendezés 2024-re fejeződhet be.
  • a Diákváros városrendezési tervei júniusig készülnek el, az épületek tervezése 2022-re zárulhat le, és az építkezés legkorábban 2023-ban indulhat el.
  • a Lánchíd ügyében hivatalos jelzés még nem érkezett a fővárostól a költségek emelkedéséről.
  • a Biodóm esetében már kétszer megadta a pénzt a főváros által kért összeget a kormány, és a beruhzásá irányító Persányi Miklós arról biztosította a kormányt, hogy ez a pénz már biztosan elég lesz.
  • a szuperkórház ügyében a főváros által javasolt új helyszínt egy közös munkacsoport vizsgálja, és ha jobbnak bizonyul, akkor a kormány kész változtatni korábbi döntésén, ha a főváros ingyen átadja a telekegyüttest.
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×