eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Tahin Tamás kardiológus főorvos és kollégái egy speciális szívműtétet végeznek egy férfin a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, Zalaegerszegen 2017. február 9-én. Az intézményben mostantól az egyik leggyakoribb veleszületett szívhibák közé tartozó, a bal és jobb pitvar közötti nyitott sövényt katéteres beavatkozással zárják. Ezt a rendellenességet korábban csak nyitott szívműtéttel lehetett korrigálni.
Nyitókép: Varga György

A mesterséges intelligencia gyógyít már a Semmelweis Egyetemen

Gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátása egy mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek hála. Ezt bő fél évig használta ingyenesen a Semmelweis Egyetem, a jövőben azonban a szoftver használatára a mindennapos ellátás mellett a kutatómunkában is építhetnek az orvosok.

Ha valakinek hirtelen féloldali gyengesége, beszédzavara, aszimmetriája alakul ki, az orvostudomány azt mondja rá, hogy az egyik agyféltekében hirtelen agyi érelzáródás alakult ki. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni és kórházba menni, nem ügyeletre indulni vagy orvossal konzultálni.

Mint Gunda Bence, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának adjunktusa az InfoRádióban elmondta, ilyen esetben a mentő tudja már, hogy a legközelebbi stroke-centrumba kell menni, még akkor is, ha nem tudni pontosan, mi okozza a beteg baját, ahhoz mindenképpen képalkotó vizsgálatra van szükség, az esetek nagy részében egy CT-vizsgálatra, amely választ ad arra a kérdésre, hogy agyvérzésről vagy agyi érelzáródásról van-e szó; a kettőnek teljesen ellentétes a kezelése.

A feltérképezés a hagyományos eljárásban nagyon hosszú idő. Itt lép színre a mesterséges intelligencia.

"Egy új szoftver az orvos keze alá dolgozik, a segítségével

sokkal gyorsabban és magabiztosabban tud dönteni a betegnek megfelelő kezelésről"

– mondta Gunda Bence.

A beteg beérkezésétől a kezelésig eltelő időt mérik, a szoftver nélküli 44 percet sikerült 41 percre redukálni, ami nem tűnik nagy spórolásnak, mégis az.

"Percek alatt idegsejtek százezrei halnak el, tehát a három perc is nagyon sok lehet. De abban az esetben, ha komplexebb ellátásra van szükség, akkor még nagyobb jelentősége van mindennek, még térbeli távolság is van. Márpedig az alkotott kép továbbításában is segít a szoftver távol lévő kollégáknak" – összegzett az adjunktus, így tehát például

egy katéteres beteg akár 30 percet is nyerhet.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája évek óta jól teljesít szakmai összevetésben, ezért kapták "jutalmul" ingyen ezt a programot, azóta már tudományos kutatást is terveztek erre alapozva, így újabb együttműködést kötöttek, hogy a klinikumban is használható már.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×