eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A kormány nem támogatja a dugódíjat - a nap hírei

Új gazdaságvédelmi programról dönt jövőre a kormány. Egyre súlyosabbnak tartja a migrációs helyzetet a Nyugat-Balkánon a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Megválasztotta új elnökségét az Európai Néppárt. A nap legfontosabb hírei november 21-én.

Új gazdaságvédelmi programról dönt jövőre a kormány - erősítette meg a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: ennek célja megóvni a negatív hatásoktól a magyar gazdaságot, amely az idén várhatóan 5 százalék növekedést ér el, ami Európa egyik legjobb adata. A tárcavezető arról is beszélt, hogy csak a Fővárosi Közgyűlésnek van hatásköre dönteni a dugódíjról, amelynek bevezetését nem támogatja a kormány. Hozzátette: a kabinet nem tervezi a hadkötelezettség visszaállítását sem. A behívhatóság korhatárának 50 évre emelésével csak háború vagy természeti katasztrófa esetén élhet a honvédség. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány nem tervezi az öregségi nyugdíjminimum összegének emelését, ami most 28 ezer 500 forint. Szólt arról is, hogy a kormány bízik abban, hogy a főváros nem vétózza meg az atlétikai stadion építését. Úgy vélte: népszavazásnak már nincs értelme az ügyben, mert a vb rendezéséről legkésőbb decemberben dönteni kell.

Csütörtöktől adhatják be kérelmeiket egy új, főleg technológiai célú támogatásra a kisvállalkozások. Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta: a vállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához.

Sikeresen csatlakozott az Egységes Európai Piacösszekapcsolási megoldáshoz a MAVIR. A rendszerirányító tájékoztatása szerint Magyarország hat másik állammal közösen integrálódott a már résztvevő további 14 ország mellé. Az összekapcsolás fontos lépést jelent az egységes európai napon belüli villamosenergia piac felé.

Felavatták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új árukezelő központját, a Cargo City-t. A 16 milliárd forintos beruházással 100 ezerről 250 ezer tonnára nő az árukezelő kapacitás. A megnyitón Magyar Levente, a külgazdasági tárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a beruházás beleillik a kormány logisztikai szektor megerősítését célzó programjába.

A szabadkereskedelmi tárgyalások felgyorsítását sürgeti az új Európai Bizottságnál a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Brüsszelben hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy minél nyitottabb legyen a világgazdaság, és hogy minél kevesebb kereskedelmi korlátozás és szankció legyen érvényben.

Egyre súlyosabbnak tartja a migrációs helyzetet a Nyugat-Balkánon a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Bécsben azt mondta: a térségben már lassan 100 ezer migráns várja, hogy tovább utazhasson. A tárcavezető szólt arról is, hogy Magyarország 40 millió dolláros támogatással elérte, hogy 50 ezer keresztény maradhasson Szíriában, Irakban és Libanonban.

Jövő szerdára írta ki a szavazást az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról az Európai Parlament házbizottságaként működő testület. Az Elnökök Értekezlete az illetékes szakbizottságok ajánlásainak megfelelően szabad utat engedett a meghallgatott 26 biztosjelöltnek. A brüsszeli bizottságot végül az uniós tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki.

Megválasztotta új elnökségét az Európai Néppárt. A 10 alelnök munkáját egy főtitkár és egy kincstárnok segíti. Donald Tusk, a szervezet szerdán megválasztott elnöke a küldöttek javaslatára több, az ifjúságra vonatkozó ígéretet is tett, amelyet a kongresszus meg is szavazott. Ezek arra vonatkoznak, hogy a párt a jövőben jobban bevonja munkájába a fiatalokat.

Franciaországban megkezdődött a sárgamellényesek elleni rendőri erőszak miatti első per. A rendőr ellen az a vád, hogy a május 1-ei tiltakozó napon egy utcakövet dobott a tüntetőkre. Hivatalos adatok szerint az elmúlt egy évben 2.500 tüntető és 1.800 rendőr sérült meg a szombati tiltakozásokon.

Csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen az izraeli főügyész. A politikus puccskísérletnek nevezte az ellene emelt vádakat és megerősítette, hogy nem mond le.

Jelentős orosz kémtevékenységre hívta fel a figyelmet a szerb elnök. Aleksandar Vucic a nemzetbiztonsági tanács ülése után azt mondta: a hírszerzés kiderítette, hogy régóta volt együttműködés orosz kémek és a szerb hadsereg tagjai között.

Németországban átadták a forgalomnak a Mosel folyó felett 160 méteres magasságban átvezető hidat, ezzel befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítő vállalkozása. Az 1,7 kilométer hosszú magashíd a Rajna-Majna-vidék és a Benelux államok között teremt összeköttetést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×