eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nádas szélén, stégről horgászó férfi kapásra vár Balatonszepezd körzetében.
Nyitókép: H. Szabó Sándor

Nagy veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál

Tudósok tiltakoznak a tó egészségét véleményük szerint kockára tevő gigaberuházás és a nádirtás ellen.

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesült az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről a Balatonnál - kezdték a közleményüket, utalva

a nádasok irtására és az új ipari kikötő építésére.

A balatontipp.hu a közelmúltban írta meg, hogy Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában ipari kikötő épülhet. A vízügyi igazgatóság szerint iparvágányt terveznek, valamint szállítóhajók kikötésére, rakodására alkalmas helyet alakítanak ki a térségben.

"A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy

az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó - turisztikailag oly fontos - vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd"

- figyelmeztettek a szakemberek. Hozzátették: a BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×