eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének Védjük meg Európában a közszférát! című budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztal-beszélgetése szünetében tartott sajtótájékoztatón a Danubius Hotel Flamencóban 2019. október 25-én. Mellette Klaus Heeger, a CESI főtitkára (b) és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb ígéretet tett Karácsony Gergely

"Abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében - mondta Budapest új főpolgármestere.

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani,

ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon - fogalmazott Karácsony Gergely. Mint mondta, "abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében. A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Karácsony Gergely főpolgármester és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének
Karácsony Gergely főpolgármester és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének "Védjük meg Európában a közszférát!" című budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztal-beszélgetésén a Danubius Hotel Flamencóban 2019. október 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gerfgely szerint a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei "fuldokolnak a munkaerő-hiánytól", ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis - mint mondta - Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Karácsony Gergely megerősítette: megtiltják a "rabszolgatörvény" alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és

a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát.

Mint monda, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló "összekötésében".

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna egyebek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését.

Klaus Heegel, a CESI főtitkára össztársadalmi érdeknek nevezte a közszférában dolgozók védelmét.

Stadionstop, parkolási rendszer,

A főpolgármester szerint minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette:

ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is,

nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról.

A már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról - mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai - pedig "őszintén kell beszélni". Jelezte: elfogadja, hogy a kormánynak vannak prioritásai, de azt nem, hogy ezek "lesöpörjék" a budapestiek prioritásait. Reményei szerint még novemberben összeül a közfejlesztési tanács.

A Bozsik Stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. A Puskás stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert - mint fogalmazott - jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.

A korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabával kapcsolatban elmondta, helyesli Gajda Péter XIX. kerületi polgármester döntését, aki miután meggyőződött arról, hogy a szocialista politikus látható a videófelvételen,

péntek délig adott határidőt Lackner Csabának a lemondásra.

A parkolási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, jelenleg nem a díjak kérdése a leginkább átgondolandó eleme a parkolásnak, hanem az, hogy nincs egységes funkciója a parkolási rendszernek, és sok helyen nem megfelelő a működtetés hatékonysága. Még az idén meg kell vizsgálnia a fővárosnak a parkolási rendszert - tette hozzá.

Elmondta azt is,

csütörtökön küldte el a miniszterelnöknek a levelet a személyes találkozó ügyében.

A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×