eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. Balra Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja és szóvivője, jobbra Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Budapestet megnyerte az ellenzék, a vidék maradt a kormánypártoké

A kerületek többségében ellenzéki polgármestert választottak, a Fővárosi Közgyűlésben is többségük lesz. A megyei közgyűlésekben viszont mindenhol többsége lesz a kormánypártoknak, a 23 legnagyobb vidéki település közül 13-ban lesz fideszes a polgármester, 10-ben az ellenzék nyert. A választás éjszakáján Karácsony Gergely, Tarlós István és Orbán Viktor is értékelt.

Este 11 óráig a települések többségétől megkapta a választási jegyzőkönyveket a Nemzeti Választási Iroda – közölte Pálffy Ilona. Az NVI elnöke hangsúlyozta: a nemzeti választási rendszer rendben működött, a leállás csak a külső, nyilvános oldalt, a valasztas.hu-t érintette.

Karácsony Gergely lett Budapest megválasztott főpolgármestere; vasárnap éjfélkor 97,73%-os feldolgozottságnál az ellenzék közös jelöltje 50,78%-kal vezetett Tarlós István előtt (44,93%). Puzsér Róbert ekkor 4,44%-on, Berki Krisztián 0,61%-on állt.

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többségű lesz. A szavazatok 91,51%-os feldolgozottsága szerint a 33 képviselői helyből 18 jut a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP ellenzéki csoportnak, 13 a Fidesz-KDNP-nek, és 2 független képviselő lesz. Részletek itt.

A fővárosi kerületek többségében ellenzéki polgármestert választottak, több meglepetést is hozott az önkormányzati választás Budapesten. A szavazatok 91,51%-ának feldolgozottságánál 14 ellenzéki, 2 független és 7 fideszes vezetésű kerület lesz. Olyan, korábban bevehetetlen kerületeket is elvitt az ellenzéki összefogás, mint a II. kerület, ahol az önkormányzatot eddig vezető Láng Zsolt kikapott Örsi Gergelytől, de az Óbudát 2006 óta irányító Bús Balázsnak is át kell adni a kerület vezetését kihívójának, Kiss Lászlónak. A Fidesz elbukta Újpestet is, kilenc év után veszített Wintermantel Zsolt, Déri Tibor lesz az új polgármester. Az I. kerületet rendkívül szoros küzdelemben végül Váradiné Naszályi Márta nyerte, alig egy százalékkal a kormánypárti Nagy Gábor Tamás előtt. Részletek itt, eredmények itt.

A 23 legnagyobb vidéki település közül 13-ban lesz kormánypárti a polgármester, tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született a polgármester-választáson. Borkai Zsolt és Wittinghoff Tamás is polgármester maradhat. Miskolcon és Pécsen ellenzéki jelölt győzött (részletek itt). A megyei közgyűléseknél 19 megyéből 19-ben nyert a Fidesz-KDNP (eredmények itt). Az ötezer lakos feletti települések kategóriájában 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti.

Karácsony Gergely: új korszak kezdődik, új szellemiség kell

A megválasztott főpolgármester azt mondta a választás éjszakáján: "leckét adtunk demokráciából mindenkinek, létrejött az az ellenzéki egység, amit a választók vártak tőlünk." Megköszönte Tarlós István eddig végzett munkáját.

"Ez a győzelem azt jelenti, hogy Budapest zöld lesz és szabad, hogy Budapestet átvisszük a XX. századból a XXI. századból, mind a tíz körmünkkel ott tartjuk, ahová a történelem mindig is emelte, Európába" - folytatta. Úgy látja,

a leggyomorforgatóbb kampány volt ez.

Megköszönte mindenkinek, aki ebben a változásban részt vett, köszönetet mondott mindenkinek, aki az előválasztás után állt mellé.

Tarlós István: mindenki higgadjon majd le!

A távozó főpolgármester megköszönte mindenkinek, aki rá szavazott, megköszönte az egész "közösségnek",

megköszönte Budapestnek a 9, illetve 13 évet, Óbudának a 29 évet, "mert ez talán együtt még szebb volt".

"Mindenki higgadjon majd le. Országosan az eredmény szép, Budapesten meg majd el kell gondolkodni. Nincs mit mondani. Éjféltől Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere" - mondta.

Budapest, 2019. október 13.
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (elöl k) a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök.
MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: nyertem egy kiváló tanácsadót

A miniszterelnök készen áll a főváros új vezetésével való együttműködésre - ígérte a kormányfő a választás éjszakáján. "Budapest vesztett egy főpolgármestert, de én nyertem egy kiváló tanácsadót" - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz eredményvárójában a Bálnában.

Mindenkinek gratulált, aki szavazott, aki elindult és nyert a választásokon.

"Nagy és nyílt politikai csata volt, olyan, amilyennek egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell"

- értékelt a miniszterelnök.

Budapest, 2019. október 13.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j).
MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Azt tudja mondani "maguknak", a listás, 50 százalék fölötti eredményt most is hozni tudta a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt szövetsége.

Gratulált és köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesteri munkájáért. "Nem fogjuk elfelejteni, hogy te rángattad ki, István, a fővárost a csőd közeléből, büszkék lehetünk a nemzet fővárosára" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×