eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Monetáris Tanács - a nap hírei

Újabb történelmi mélypontra gyengült, majd erősödött a forint. Törvénytelennek minősítette a brit parlament működésének felfüggesztését a szigetország legfelsőbb bírósága.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Monetáris Tanács. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Elemzők szerint kamatemelés leghamarabb 2020 második felében elképzelhető. A jegybanki alapkamat 2016. májusa óta 0,9 százalék. A Magyar Nemzeti Bank megemelte idei inflációs és növekedési prognózisát.

Újabb történelmi mélypontra gyengült, majd erősödött a forint. Az MNB előzőleg úgy értékelte, hogy a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek az elmúlt időszakban. Erre az euró/forint árfolyam 336 fölé került. A kamatdöntés után tartott háttérbeszélgetésen Nagy Márton MNB-alelnök ismét azt hangsúlyozta, hogy jegybanknak nincs árfolyamcélja, csak inflációs célja. Elemzők szerint ezek az üzenetek azt jelzik, hogy hiába gyenge a forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt.

Felgyorsítják a hitelszerződési tárgyalásokat Kínával a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről állapodott meg a kínai külügyminiszterrel az ENSZ közgyűlés alakalmából New York-ban. A kínai támogatással készülő vasútvonal építésének kivitelezési szerződése csak abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitel-megállapodást.

A tévéfilmek és sorozatok is fontosabb szerepet kapnak a jövőben a magyar filmgyártásban - jelentette ki az új filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is: Közép-Európa felé kell kinyitni a magyar filmgyártást és forgalmazást. A MÜPA vezérigazgatója hozzátette: napjainkban már nem filmről, hanem mozgókép-kultúráról lehet beszélni, a térség gazdag történelmi, kulturális értékeire kell alapozni a tartalom-előállítást.

Kevesebb jelölt indul az idei önkormányzati választásokon, mint öt évvel ezelőtt, ugyanakkor nemzetiségi jelöltből több van. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen 55.114-en indulnak az önkormányzati választáson. A nemzetiségi jelöltek száma 15.704. Az ország 3175 településén lesz polgármester-választás, Balatonszepezden és Lakhegyen ugyanakkor jelölt hiányában később szavaznak.

A tisztifőorvos szerint nincs hiány a bárányhimlő elleni kötelező védőoltásból, az oltóanyag már augusztusban az orvosoknál volt. Müller Cecília elmondta, hogy most körülbelül nyolcezer gyerek kapja meg a vakcinát. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos elmondta, Magyarországon e betegség megelőzését szolgáló vakcinából két típusú oltás van forgalomban, hiány nem a kötelező védőoltásból van.

Több mint egymilliárd forint értékben kapott orvostechnológiai és informatikai eszközöket, köztük egy új sugárterápiás készüléket az Uzsoki Utcai Kórház. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen azt mondta: a kórház sugárterápiás műszerparkja egy további eszköz beszerzésével válik teljessé, de a jelenleg rendelkezésre álló három ilyen eszköz lehetővé teszi a betegek magas színvonalú, folyamatos ellátását. Az eszközbeszerzés az Egészséges Budapest Program része.

Veszélyhelyzetet állapított meg a Logodi utcai támfalomlás miatt a Budavári Önkormányzat által megrendelt független statikai vélemény. Ennek alapján a helyhatóság a veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt. A meglazult mellvéd visszabontását és az alatta lévő földterasz védelmét öt napon belül kell elvégezni. A Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett.

Megkezdődhetnek a debreceni BMW autógyár építési munkálatai - jelentette be innovációs miniszter, miután aláírták a terület adásvételi szerződését. Palkovics László közölte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához. További 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek.

Szerdán újra összeül a londoni parlament, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a törvényhozás működésének felfüggesztését. A miniszterelnök közölte, hogy nem ért egyet a bírósági döntéssel, de tiszteletben tartja a határozatot. A törvényhozás ülésének felfüggesztését Boris Johnson kezdeményezte öt hétre, és ennek a királynő eleget is tett. A legfelsőbb bíróság döntését az ellenzéki pártok üdvözölték, és lemondásra szólították föl Boris Johnsont.

Elutasította Irán követelését az amerikai szankciók eltörlése ügyében a német kancellár. A teheráni vezetés előzőleg a büntetőintézkedések eltörlésétől tette függővé a tárgyalások folytatását az Egyesült Államokkal, illetve a nyugati államokkal. Angela Merkel kétoldalú megbeszéléseket tartott Donald Trump amerikai elnökkel New Yorkban, majd az iráni elnökkel is egyeztetett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×