eur:
392.53
usd:
362.69
bux:
72156.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Ellepték a bíróságokat a családjogi ügyek

Évente mintegy ötvenezer új van belőlük. A házassági per a legjellemzőbb kategória.

Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes érkező polgári és gazdasági peres ügy csaknem negyven százalékát teszik ki járásbírósági szinten, évente mintegy ötvenezer családjogi ügy érkezik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Az első félévében ez az arány országos átlagban 37 százalék volt, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban összesen 23 789, az előző év ugyanezen időszakához képest

2434-gyel több családjogi ügy érkezett a járásbíróságokra.

A családjogi pereken belül minden évben, így ez év első félévében is a legtöbb - 62 százalék - házassági per volt.

Az egyes bíróságok ügyforgalmát tekintve elmondható, hogy a fővárosi kivételével valamennyi törvényszéken az országos átlag feletti a családjogi ügyek aránya, van olyan is, ahol csaknem 50 százalék az arányuk. Az OBH tájékoztatójából kiderül: a Szekszárdi Törvényszéken a legmagasabb ez az arány, 48,3 százalék, de 46,2 százalék a Szolnoki Törvényszéken és a Balassagyarmati Törvényszéken is. A legalacsonyabb, 22,8 százalék ez az arány a Fővárosi Törvényszéken, a második legalacsonyabb a Budapest Környéki Törvényszéken, 37,9 százalék.

Az OBH közlése szerint a növekvő ügyérkezés ellenére az időszerű és hatékony munkavégzés eredményeként 2019 első félévének végére 11 százalékkal csökkent járásbírósági szinten a folyamatban maradt családjogi peres ügyek aránya 2018 végéhez viszonyítva, arányuk változatlanul jelentős, 35 százalék az összes folyamatban maradt peres ügyhöz képest. Az első félév végén 17 571 családjogi peres ügy volt folyamatban a járásbíróságokon.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×