eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Beteg újszülött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 2019. március 20-án. A Down-szindrómások világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Down-szindrómával született gyerekek ma már minden esetben átesnek helyreállító szívműtéten.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon visszavetheti a betegek állapotát, ha nincs hűtés a kórházban

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés a haza kórházakban - ez derült ki a Magyar Kórházszövetség felméréséből. Gulyás Gergely miniszter szerint minden műtőben lehetne klíma, "ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni".

Ficzere Andrea, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, a komfortérzeten túl, nagyon fontos szakmai szempontok miatt is szükséges a klimatizálás. Mint mondta, az idősek és a gyermekek nagyon érzékenyek a hőmérsékletingadozásra. Magas hőmérsékleten sokkal nehezebben gyógyulnak a sebek, nagyobb az esély szövődmények kialakulására, a betegek jobban kitettek a kiszáradásnak.

Ficzere Andrea emlékeztetett Gulyás Gergely miniszter egy korábbi kormányinfón tett felajánlására, hogy amennyiben gond van a kórházaknál a hűtéssel, akkor segítségért fordulhatnak hozzá. Ennek hatására a kórházszövetség körbeküldött egy kérdőívet az intézményeknek, hogy felmérje a helyzetet. 108 szakkórháznak küldték el a kérdőívet, ezeknek körülbelül a fele küldte vissza a válaszokat, amelyekből az derül ki, hogy a központi műtők mintegy 67 százalékában van központi klíma, az intenzív osztályoknál körülbelül 60 százalékos ez az arány, míg

a betegszobáknak elenyésző részében, 1-2 százalékában van csak klimatizálás,

és a vizsgálóhelyiségeknek is csak 9-10 százalékában van hűtés. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a készülékek többsége elavult, 50 százalékuknál a karbantartás sincs megoldva.

A szakember hangsúlyozta, hogy a műtött betegek gyógyulását visszavetheti ez az állapot, egyre többször fordul elő, hogy a műtétet esetleg meg kell ismételni, mert a szövődmények vagy a sebgyógyulás ezt indokolttá teszik, de a nem műtött betegeknél is jelentősen tudja rontani az állapotukat a meleg.

Ez az egyik olyan eszköz a rendelkezésre állók közül, ami a szakember szerint a leginkább tudná javítani a betegek biztonságát - mondta Ficzere Andrea, aki szerint, ha ezt jövő nyárra meg tudnák oldani, akkor nagyon sokat tennének a betegekért.

A kórházszövetség elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy nehéz mindenhol az elvárásoknak megfelelő klíma kiépítése, főként a régi, pavilon jellegű épületekben okozhat ez nehézséget, ráadásul ha a hálózat nem megfelelő, nem bírja el a terhelést, akkor esély sincs arra, hogy az elektromos hálózat felújítása vagy bővítése nélkül klímát tudjanak beszerelni.

A téma a szerdai kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely miniszter azt mondta:

az ország gazdasága azt megengedi, hogy a műtők mindenhol légkondicionáltak legyenek.

Ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni az egészségügyi ellátótól, a tárcától, végső soron a kormánytól - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×