eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Tiltakozó akciót indítottak a tanárok, közben újabb béremelést jelentett be az Emmi

Egyre több pedagógus közli, hogy mennyi fizetést kap, egy közösségi médiában indított akció keretében. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) országos ifjúsági tagozata kérte arra az oktatókat, hogy mutassák meg, hány év munka és tanulás után mekkora a keresetük. A szakszervezet alelnöke hangsúlyozta, hogy ez már része a tiltakozó akciósorozatnak. A jövő évi költségvetésben az oktatásra több tíz milliárd forintos többlet jut, amelyet az igazgatók fizetésemelésére fordítanak majd – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: a pedagógusok bére az elmúlt években jelentősen emelkedett.

Ahhoz képest, hogy nyári szünet van, elég sok bejegyzés jelent meg a közösségi médiában a Pedagógusok Szakszervezetének felhívása nyomán, amely elsődleges célja a figyelemfelhívás a társadalom részére – fogalmazott Gosztonyi Gábor, a szervezet alelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.

A PSZ úgy gondolja, a kormánypropagandával szemben - amely folyamatoson azt sulykolja, hogy soha ilyen megbecsült nem volt a pedagógus társadalom -, be kell bizonyítani, hogy ez nem igaz. Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott, hogy mióta 2014-ben befagyasztották a vetítési alapot, ami a pedagógus bértáblának a kiszámítási alapja, a pedagógusok nem kapnak egyetlen fillért sem, ugyanakkor a munkaterheiket folyamatosan emelik.

Az akció nincs időkorláthoz kötve, addig tart, ameddig születnek újabb és újabb posztok – jegyezte meg az alelnök, hozzátéve, hogy miután egyetlen egy követelésünket nem építették bele se a köznevelési törvény és egyéb jogszabálymódosításokba, se a költségvetési törvénybe, ezért

egy "elég intenzív tiltakozó kampányba" fognak kezdeni, ez ennek az egyik lépése.

"Attól, mert nyár van, azt gondolom, hogy folyamatosan kell jelezni a kormánynak, hogy a pedagógus társadalom elégedetlen. Ennek az elégedetlenségnek pedig egyre inkább hangot fog adni" – húzta alá.

Az iskolaigazgatók vannak soron

A pedagógusok bére az elmúlt években jelentősen emelkedett, ha az oktatási költségvetést nézzünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2010 óta 645 milliárd forint a többlet, mondta Rétvári Bence az InfoRádiónak. Ebből jutott az 50 százalékos pedagógus béremelésre is az elmúlt években, emlékeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A politikus azt is kiemelte,

a jövő évi költségvetés többletforrásaiból is jut egy újabb béremelési ütemre,

az iskolaigazgatók béremelése következhet el. A következő hetekben, hónapokban fog zajlani az előkészítő munka, hogy milyen szempontok alapján és mekkora összegben történjék a pontos béremelés, ismertette. A többletből azoknak a pedagógusoknak is jut a jövedelem emelésére, akik minősítik magukat, ami bértáblaugrással és fizetésemelkedéssel járnak, emelte ki Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára végezetül megjegyezte, a kormány azért hívta életre a köznevelési kerekasztalt, hogy mind a szakszervezetekkel, mind a szülők képviselőivel, mind a diákok képviselőivel, mind az iskola fenntartók képviselőivel, a nemzeti pedagógus karral, a munkáltatókkal, a tudom és művészeti élet képviselőivel egyaránt beszéljen a köznevelés fontos és stratégiai kérdéseiről. Az ülések jó részétől sajnos, jegyezte meg Rétvári Bence, a szakszervezetek képviselői távol maradtak, de amikor ott voltak, minden kérdést megvitattak velük. "A helyük mindig ott volt, mindig ott van és mindig ott lesz" – hangsúlyozta.

A DK kiderítené

Közben a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese levélben keresi meg az összes tankerület vezetőjét, és választ kér tőlük arra, hogy milyen mértékű a pedagógushiány, és azt hogyan tudják orvosolni.

Keddi sajtótájékoztatóján Arató Gergely azt mondta, a pedagógushiány a közoktatás minden területére jellemző. Nem véletlen szerencsétlenségről van szó, az a kormány a felelős a kialakult helyzetért, ami elvette a pedagógusok önállóságát és minden alkalommal megalázza őket – fogalmazott, elszomorítónak nevezve, hogy a pályakezdő fiataloktól azt kérik, havi 130-140 ezer forintos nettó fizetésért tanítsanak gyerekeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×