eur:
392.38
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

Durván elszállhat a létfontosságú babavitamin ára

Jelentősen drágul az a K-vitamint tartalmazó szer, amelyből május óta hiány van, így külföldről kell pótolni. A vitamint minden csecsemőnek rögtön a születés után beadják, majd azoknál, akiket csak anyatejjel táplálnak, hónapokig folytatni kell az adagolást.

Mintegy 10-szeresére nő a K-vitamint tartalmazó Konakion ára – a drágulásról az InfoRádió hallgatói is beszámoltak. Azelőtt, hogy az injekció hiánycikké vált volna, vényre 364 forintért lehetett kapni. A Pénzcentrum egy patikától megtudta, hogy július elsejétől ez várhatóan csaknem 3300 forintra emelkedik, támogatással pár száz forinttal kevesebb lesz. Az egyik legnagyobb gyógyszer nagykereskedő viszont az InfoRádiónak azt jelezte, hogy nem tudnak még pontos árat.

A vitaminból

gyártási hiba miatt van országos hiány

május elseje óta, ez várhatóan október 31-ig tart. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezért engedélyezte, hogy a nagykereskedők külföldről szerezzék be a Konakiont, és kedden közölték, hogy megérkezett az újabb szállítmány. Vélhetően

a külföldi beszerzés miatt nőtt jelentősen a termék ára.

A drágulás elsősorban azoknak okozhat gondot, akiknek újszülött gyermekük van. A Konakion injekciót ugyanis minden csecsemőnek a születés után szájon át be kell adni – mondta el korábban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György.

"K-vitaminhiánnyal születik egy-két baba, viszont, miután nem tudunk olyan vizsgálatot, ami azonnal megállapítaná ezt a problémát, annál az egy-két gyereknél, akinél nem kezeljük a K-vitaminhiányt, ott egy

komoly vérzékenység lép föl,

aminek akár életveszélyes, súlyos agyvérzés, belsőszervi vérzések, bélvérzés lehet a következménye. Ezért Magyarországon, és ez például nem is egy általános dolog, ennek az egy-két gyereknek a védelmében minden újszülött kisbaba kap K-vitamint rögtön a szülés utána.

Sok kisbabánál később is,

hónapokig folytatni kell az adagolást

– tette hozzá a szakember. "Miután az anyatejnek a K-vitamintartalma a szükségesnél alacsonyabb, ezért azok a babák, akik kizárólagosan anyatejesek, ők kapnak még az első hónapokban, maximum hat hónapos korig, havi szinten ilyen K-vitamin injekciót" – magyarázta.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet korábban azt is közölte, hogy a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin külföldről történő behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×