eur:
396.33
usd:
369.93
bux:
71847.63
2024. július 2. kedd Ottó
Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én. A törvényszék jogerős határozatával megtagadta a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt, illetve megvádolt politikus kiadását.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Döntött a bíróság Gruevszki kiadatása ügyében

A Fővárosi Törvényszék (FT) a csütörtöki napon tárgyalást tartott N. G. macedón állampolgár kiadatása ügyében és megállapította, hogy a terhelt vonatkozásában a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

A terhelt ellen a macedón hatóságok terjesztettek elő kiadatási kérelmet „jogellenes befolyásolás” bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott 2 évi szabadságvesztés büntetés végrehajtása, valamint további, jelenleg folyamatban lévő büntetőeljárások lefolytatása miatt.
Az FT eljárása során csak a kiadatás feltételeit és nem azokat az ügyeket vizsgálja, amelyek miatt a hatóságok a terhelt kiadatását kérik.

A törvényszék végzése szerint a külföldi ítéletben foglalt és a folyamatban lévő büntetőeljárásokban leírt cselekmények a magyar Btk. szerint is bűncselekménynek minősülnek, a büntethetőségük sem évült el.

Budapest, 2019. június 27.
Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én. A törvényszék jogerős határozatával megtagadta a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt, illetve megvádolt politikus kiadását.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2019. június 27. Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én. A törvényszék jogerős határozatával megtagadta a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt, illetve megvádolt politikus kiadását. MTI/Máthé Zoltán

Azonban a bíróság azt is megállapította, hogy a terhelt kiadatása nem rendelhető el, mert a törvényben meghatározott kiadatást kizáró ok áll fenn, a terheltet ugyanis a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018. november 20-án menekültként ismerte el és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény rendelkezései alapján nem lehet kiadni a menekültet annak az államnak ahonnan elmenekült, olvasható a törvényszék sajtóközleményében.

A végzés végleges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×