eur:
394.34
usd:
363.73
bux:
71051.89
2024. július 8. hétfő Ellák
Diákmunkások dolgoznak a kötészet csomagoló részlegében. Hat vidéki nyomda alkotta konzorcium, élén a debreceni Alföldi Nyomdával, pályázaton elnyert három évre szóló megbízás alapján gyártja a jövő évi tankönyv mennyiséget. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

A diákok jobban kereshetnek a minimálbérnél - főleg Budapesten

A diákok munkavállalásának körülményeit is a munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés.

Kötelező az írásbeli munkaszerződés - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Juhász Csongor, a Prohuman csoport ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy beköszöntött a nyár, ami egyre több diákot hív be a munka világába.

"A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakört és a munkabér megjelölését, utóbbi nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél, bruttó 857 forintnál óránként" - hangsúlyozta Juhász Csongor.

Arra a kérdésre, hogy régiónként milyen munkára mennek a fiatalok, azt mondta, sokan dolgoznak a turizmusban és a vendéglátásban.

"A nyári szezonban egyre több felszolgálót, pultost keresnek, konyhákban, standokon, fürdőkben pedig különböző munkakörökben kisegítőket. Az ipari cégeknél a szabadságolások miatt is sok diákot alkalmaznak, betanított munkakörben"

- folytatta Juhász Csongor.

A szakértő - iskolaszövetkezetén keresztül - találkozott már olyan munkáltatóval is, amely túravezetőt, vitorlásoktatót, vízi játszótéri felügyelőt keresett, nem beszélve a fesztiválokról, amelyeken rengeteg diák kap munkát.

Mint elmondta,

"a diákok esetében egész szépen emelkednek a bérek", egyre több munkáltató lő a minimálbér fölé, és csak 15 szja-t kell fizetni a bérek után. Főleg Budapesten és környékén 1200 forint az átlagbér óránként, vidéken jellemzően 10 százalékkal alacsonyabb.

Vannak olyan diákok, akik karrierre is lelnek a diákmunka időszakában.

A Prohumanon keresztül közel 6000 diák végez munkát nap mint nap, tavaly a 15-24 évesek között 300 ezren dolgoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
A Waberer's megveszi a Posta Biztosítókat

A Waberer's megveszi a Posta Biztosítókat

Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Posta Biztosítókban a Waberer’s Csoport - közölte a vállalat. A tranzakció keretében a Gránit Biztosító közel 67 százalékos részesedést szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban. A terjeszkedéssel a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Gránit Biztosító az eddiginél sokkal szélesebb kört érhet el az élet- és nem életbiztosítási szegmensben egyaránt, és a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik. A tranzakció lezárása - a hatósági engedélyek megszerzése után - 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer’s Csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×