eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszédet mond az Európai Polgár díjak magyar kitüntetettjeinek rendezett átadóünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében 2018. szeptember 21-én. Elismerést kapott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész és Varga Erika divattervező, a Romani Design alapítója.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A Fidesz az Európai Néppártban - újabb információk

Először úgy tűnt, lehet magyar alelnöke a frakciónak, amely szerdán tartja alakulóülését, későbbi hírek szerint ez mégsem lehet így. Lapértesülések szerint Manfred Weber folytathatja.

Szerdán tartja alakulóülését az Európai Néppárt EP-frakciója, ezen a Fidesz - a Népszava értesülései szerint - teljes jogú tagként vehet részt, noha március óta a Fidesz pártcsaládi tagsága fel van függesztve. Amennyiben - a lap szerint - a fideszesek úgy döntenek, maradnak a néppártban, vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre is pályázhatnak - persze mindehhez hozzá kell járulnia a frakciótöbbségnek.

A frakcióülésen ismét bizalmat kaphat az elnök Manfred Weber, sőt Szájer József fideszes alelnök is a helyén maradhat.

Ugyancsak a Népszava kedd délután megcáfolta korábbi értesülését, és Pedro López de Pablo szóvivő tájékoztatása alapján azt írta, hogy a Néppárt frakciója mégis tartja magát a párt korábbi, a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntéséhez.

Így a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában.

A szóvivő hozzátette: a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve.

A frakció a döntéssel megvárja az EPP döntését: a Fidesz sorsáról a "néppárti bölcsek" jelentése alapján novemberben tárgyal a kereszténydemokrata pártcsalád.

  • A képviselőknek kedd délelőttig kellett jelentkezniük az elnökségbe.
  • Az átmeneti vezető testület addig marad hivatalban, amíg el nem dől az Európai Bizottság elnöki tisztére aspiráló Manfred Weber politikai jövője, de ez még hosszú hetekig kérdéses marad.
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×