eur:
394.73
usd:
366.8
bux:
71643.9
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Új felvételeket tettek közzé a dunai mentésről

A Terrorelhárító Központ (TEK) az elsüllyedt Hableány helyzetét bemutató szonárfelvételeket és a búvárok merüléséről készült videókat is közzétett.

A TEK egyik videóján azt mutatják be, hogy milyenek a látási viszonyok a Dunában. A búvárok alig látnak valamit azt követően, hogy elmerülnek a vízben.

Emellett egy tesztmerülést is bemutatnak.

Új szonárképeket is kiadtak a kiemelésre váró Hableányról.

Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínére a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt. Arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté.

Múlt szerdán a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki. Hét holttestet még szerda éjjel megtaláltak, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. Egyet hétfőn Hartán találtak, egyet pedig a Margitszigetnél hoztak felszínre. A hajóbalesetben eltűnt 19 embert még keresnek, köztük a kéttagú magyar személyzetet.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát csütörtökön őrizetbe vették, szombaton pedig a bíróság elrendelte a letartóztatást egy hónapra.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:37
×
×
×
×