eur:
393.05
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Feljelentést tett Strache

Feljelentést tett három személy ellen Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korrupciós botrányba keveredett, lemondott elnöke - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag előállításához. A felvételen, amelyet a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Strache nem árulta el, hogy pontosan mivel vádolta a feljelentett személyeket.

"A továbbiak tisztázása a nyomozó hatóságok feladata"

- mondta.

A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a "jogtalanul és titokban felvett videó" célja az volt, hogy az "elképzelhető legnagyobb kárt" okozzák vele. A politikus jelezte:

nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla.

A volt FPÖ-elnök rámutatott, hogy az Ibiza-videót egyfajta színészi helyzetgyakorlatként kell értelmezni, amelynek során az asszociációs játékhoz hasonlóan szabadon megfogalmazta felmerülő gondolatait, "amelyek ostobák, és kiváltképpen a politikai színtéren teljesen elfogadhatatlanok voltak".

Strache kiemelte, hogy minden politikus ismeri ezeket az asszociációs játékokat, ha arról gondolkodik, miként valósíthatná meg pártja politikai céljait, növelhetné megjelenését a médiában, vagy tehetne szert szövetségesekre a gazdasági szférában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×