eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Az időjárás ledarálta az akácméztermés felét

A 10 ezer tonnás éves akácméztermés fele már biztosan odaveszett, a fagyok, majd az esős-hűvös idő miatt szinte alig tudtak nektárt gyűjteni a méhek – közölte az InfoRádióval az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A terméskiesés miatt drágul majd az akácméz, ám ennek mértékét még nem lehet megbecsülni – tette hozzá Bross Péter.

A méhcsaládok gyenge állapota és az aszályok miatt nem tudtak kellő mennyiségű repcemézet termelni, az akác virágzását pedig derékba törte az utóbbi napok szélsőséges időjárása. Egyes területeken a fák minden virága elfagyott, máshogy „csak” egy részük. Ekkor másodvirágot hoz, ebből azonban nem biztosít nektárt a méhészeknek.

Ha méz lesz az országban, az a következő napok terméséből származik, ha ezeket a növényeket nem tette tönkre a fagy és az eső.

Bross Péter elárulta:

a belső árak jelentősen nem változnak, az exportra szánt termék azonban drágul.

Az emelkedés pontos mértéke azonban attól is függ, a nyugat-európai vevők mennyire ragaszkodnak az akácmézhez – tette hozzá a szakértő.

Bross Péter hangsúlyozta: a legnagyobb mennyiségű és legértékesebb méz Magyarországon az akác, így más fajtával nem helyettesíthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×