eur:
393.06
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Virágzó repce a Baranya megyei Pécsvárad közelében 2019. április 15-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Hiába jött az eső, nagy az aszálykár

Sok növényt már nem tudott megmenteni az utóbbi napokban lehullott eső: mintegy 20 ezer hektár repcét kellett kiszántani, de a szárazság az őszi kalászosoknál is terméskiesést okoz. Eddig több mint 30 ezer bejelentés érkezett aszálykár miatt.

Tavaly októbertől észlelhető egy nagyon vízhiányos állapot, szinte országosan - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke. Zászlós Tibor példaként említette a Fejér megyei Mezőfalvát és környékét, ahol a tavaly utolsó negyedévi csapadékmennyiség 68,6 milliméter volt, idén az első negyedévben pedig lehullott 49,9 mm, tehát fél év időtávlatában kevesebb, mint 130 mm csapadék esett.

Idén áprilisban ugyanakkor leesett majdnem a teljes első negyedévi csapadékmennyiség, 42,6 mm, májusban már 70 mm-nél tartunk.

Ebből is látható, hogy

az előző fél évben olyan súlyos károk keletkeztek az aszály miatt, amit nem tudnak terméskiesés nélkül megúszni a gazdálkodók

- mondta a szakember.

Zászlós Tibor szerint az őszi terményeknél lehetnek a legnagyobb károk, mert itt a növények bokrosodása elmaradt, kevesebb kalászszám lesz, bár a kalász kiteltségében nagyon sokat segített a mostani csapadékos időjárás. Azt a repcét, amelyik nem jól kelt ki, vagy közben elszáradt, ki kellett szántani, és az a kalászos is veszteség, amelyik tavasszal elkezdett szárba szökni, de nem tudta megvárni a mostani csapadékot.

A Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke elmondta, hogy eddig mintegy 30 és 40 ezer közötti aszálykárt jelző bejelentést kaptak, mint mondta, ezt a kárenyhítései rendszerben felmérik, illetve

meg kell várni az aratási időszakot, amikor konkrétan eldől, hogy az előző évek átlagához képest mekkora a terméskiesés.

Arról, hogy az utóbbi napokban sok volt a csapadék, a szakember azt mondta, hogy ha ez csendes eső formájában jön, nem pedig özönvízszerűen, akkor nagyon jó. Hozzátette, a hűvös idő a búzáknak kedvező, de a kukorica megindulásának nem az. A májusi sok eső pedig megalapozza a kukorica augusztusi gyors halálát, mert ilyenkor a növényt nem készteti semmi arra, hogy mélyebbre hatoljanak a gyökerei, és amikor jön majd az augusztusi nagy forróság, az újabb aszályos időszak, előbb adja meg magát a kukorica. A nedves időjárás emellett a gombabetegségek melegágya, szükségessé teheti az akár többszöri permetezést is - mondta Zászlós Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×