eur:
395.47
usd:
368.41
bux:
71942
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

A kormány intézkedése miatt megszűnhetnek a céges üdülők

Tíz év alatt 48 ezerről 11 ezerre csökkent a vállalati nyaralók férőhelyeinek száma. Az adószabályok miatt ugyanis piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

A rendszerváltás nemcsak a szakszervezeti üdültetést vitte zuhanórepülésbe, a bajba került vállalatok is sorra szabadultak meg nagy értékű üdülőiktől, így próbálva talpon maradni. A legutolsó ismert adat szerint 2018-ban már csak 343 céges pihenőhelyet tartott nyilván a KSH, ezekben összesen 11 620 férőhely volt – írja a Népszava. Az utóbbi két évben több mint háromszáz férőhely szűnt meg. Tíz éves távlatban azonban nőtt az üdülők száma, de összbefogadható létszám durván zuhant az akkori 48 ezerhez képest.

A vállalatok tehát főként a nagy ingatlanoktól szabadultak meg.

A kormány ráadásul tavaly kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből a dolgozók céges szálláson való üdültetésének lehetőségét. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara egyik elemzése szerint a munkaadót és a munkavállalót sújtó közterhek együtt már 81,95 százalékos elvonást jelentenek a vállalati üdülő igénybevételekor, ami

sokak szerint egyet jelent ennek a lehetőségnek a felszámolásával.

„A vállalati üdülést az tette mindenekelőtt népszerűvé, hogy kedvezményes volt. a kedvezményes vállalati üdülés szerzett jog, amit megvonni nem éppen ízléses megoldás. Piaci értéken nem veszik igénybe a munkavállalók a vállalati üdülőket” – fogalmazott a Zalai Munkástanácsok.

Ami biztos: a vállalatok többsége az üdülők eladásán kezdett el gondolkodni, bár még kevesen léptek, a többség megvárja a dolgozók idei reakcióját. A Telekom azonban már döntött, megválik ilyen célú ingatlanjaitól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Eddig is gyorsan nőtt és nyereséges volt, ám 2023-ban szó szerint szárnyalt a Revolut: 344 millió fontos profitot értek el 1,8 milliárd fontos bevétel mellett. A bank bevételei rendkívüli módon, mintegy 95%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, miközben a lakossági ügyfelek száma 45 százalékkal ugrott meg, a növekedés idén is folytatódott. Magyarországon 2023 végén 1,2 millió ügyfelük volt, akik ráadásul fizetési adatok szerint már messze nem csak a külföldi utazások alkalmával használják a Revolut-számlájukat. Év végére már 1,5 millió ügyféllel számolnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×