eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Gyenge évet zárt a magyar méz, és az idei kilátások sem jobbak

Nemcsak az értékesítés, de az állomány tekintetében is padlóra került a hazai méhészeti ágazat 2018-ban – értékelt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter a tavalyi méhpusztulás, az aszály és a fagyok miatt idén is nehéz évre számít.

Idén tavaszra mindössze 800 ezer méh maradt meg a regisztrált 1,2 millióból, ráadásul ennek a 20 százaléka gyenge, és valószínűleg nem fog tudni nektárt hordani – közölte az InfoRádióval Bross Péter.

A tavaly nyári méhpusztulás pontos oka továbbra sem ismert,

a méhészek szerint a növényvédőszerek lehetnek a hibásak. Az egyesület elnöke kiemelte: több tényező összhatásából adódhatott a mérgezés. Hozzátette: a hatóság komolyan veszi az esetet.

A tavalyi évet közepesen zárta az ágazat, a hazai árakat az export alakította ki, ez pedig a világpiactól függ, amit uralnak a nem természetes mézek, így elég nyomottak az összegek – mondta a szakértő.

A magyar szektor értékesítési szempontból is mélyponton van

– tette hozzá.

A hazai mezőgazdaságot aszály sújtja, így a méhészeket is. A Duna-Tisza-közében jelentős fagykár érte az akácokat. Az erős méhcsaládokkal bíró gazdálkodók közepes termésre számíthatnak – magyarázta Bross Péter.

A szövetség a méhek napján a rovarok beporzó munkájának fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Az elnök kiemelte: a kertben ültessünk olyan virágokat, melyek hasznosak a beporzóknak, és a méhekre nem káros növényvédő szereket alkalmazzunk.

Támogatás

Hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hozzátette, hogy a támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, amelyet az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai igényelhetnek. Emellett a tárca kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomon követési rendszer koncepcióját a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények, és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzésére.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az unióban Magyarországon a legmagasabb a méhsűrűség, egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut. Az AMC a mézfogyasztás ösztönzésére kampányt indított tavaly, amely idén is folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×