eur:
395.81
usd:
369.4
bux:
72013.83
2024. július 2. kedd Ottó
Egy szakápoló a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Súlyos gondokat tártak fel a kórházakban

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása a vizsgált időszakban, azaz 2016 és 2018 között - hangzott el az ÁSZ sajtótájékoztatóján.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években számos kórháznál végzett ellenőrzést és hozta nyilvánosságra az erről szóló jelentéseket – közölte Warvasovszky Tihamér alelnök. Rámutatott:

az ellenőrzések a szakmai feladatellátásra nem terjednek ki, az ÁSZ a pénzügyi- és vagyongazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartását értékeli.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezetek vezetőinek feladata és felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztethetik.

A 17 kórház ellenőrzéséről és öt utóellenőrzéséről az alelnök közölte:

a kórházak gazdálkodása nem felelt meg a közpénzek felhasználására vonatkozó követelményeknek.

A jellemző hiányosságok és szabálytalanságok azt mutatják, hogy a kórházak vezetői az egyértelmű első számú felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodási területre - mondta Warvasovszky Tihamér.

Még az irányító szervek ellenőrzési tevékenységükkel sem érték el, hogy a kórházak gazdálkodása szabályszerű legyen - emelte ki.

Az elnök szerint az ÁSZ elemzése rámutat, hogy nem voltak szabályszerűek és nem voltak elég hatásosak a szervezetek „immunrendszereit jelentő" belső kontrollrendszerek, a monitoring rendszerbe tartozó belső ellenőrzések. A vezetői irányítási rendszer részét képező belső kontrollrendszer nem megfelelő működése az annak kialakításáért és működtetéséért felelős kórházvezetők intézkedéseinek hiányosságaira vezethető vissza - mondta az alelnök. A belső kontrollrendszer hiányosságai azt jelzik, hogy

az ellenőrzött kórházaknál magas az integritási kockázat és nem igazolt a korrupciós kockázatok kezelése

– ismertette.

Az elemzés igazolta, hogy a nem átlátható és nem elszámoltatható közpénzfelhasználás is hozzájárulhatott a kórházak működési gondjaihoz. Ez korlátozza a kórházak gazdálkodásához szükséges költségvetési források meghatározását is, adósságuk okainak feltárását - hangsúlyozta az ÁSZ alelnöke. Úgy vélekedett, a kórházak adósságának pontos meghatározhatóságához elengedhetetlen, hogy a kórházak maradéktalanul betartsák a számviteli, a közbeszerzési szabályokat, a csalásmentes, integritásszemléletű működést biztosító előírásokat. A törvényi előírások betartása nem jár többletkiadással, de feltétlenül szükséges az átláthatósághoz, az ellenőrizhetőséghez - szögezte le Warvasovszky Tihamér.

Salamon Ildikó, az ÁSZ felügyeleti vezetője közölte, a szervezet 2016 és 2018 között végezte el 17 kórház ellenőrzését, valamint öt kórház utóellenőrzését. Az ellenőrzött 17 kórház közül egyetlen egyben sem volt teljesen szabályszerű a gazdálkodás, ezért számukra

összesen 441 javaslatot fogalmaztak meg.

Az öt utóellenőrzött kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény pedig végrehajtotta ugyan a feladatokat, egy részüket azonban csak határidőn túl, míg kettő nem tette ezt meg.

(Képünk illusztráció)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×