eur:
404.73
usd:
374.18
bux:
74274.01
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Eredményesnek tartja a befektetőbarát kormányzati intézkedéseket a pénzügyminiszter - a nap hírei

Matolcsy Györgyöt nevezi ki újabb 6 évre a Magyar Nemzeti Bank elnökévé az államfő. A jövőben egy állami cég végezheti az autóbuszos közösségi személyszállítást.

A befektetőbarát kormányzati intézkedések eredményességét hangsúlyozta a pénzügyminiszter a legfrissebb beruházási statisztikák alapján. Varga Mihály közölte: tavaly csaknem 8500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tovább fejleszti autóipari elektronikai alkatrészeket gyártó hatvani telephelyét a Bosch csoport - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a 9,6 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a Boschnak.

Intenzív fejlődési pályára kívánja állítani a magyar gazdaságot a jegybank versenyképességi programja - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Virág Barnabás az InfoRádió Aréna című műsorában az euró bevezetéséről azt mondta: ehhez megfelelő reálgazdasági és pénzügyi érettségre van szükség, a maastrichti kritériumoknak megfelelni nem elég.

A miniszterelnök javaslatára újra Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank elnökévé az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Matolcsy Györgyöt, az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezi ki Áder János.

Kancellárok irányítják a szakképzési centrumok gazdálkodását március elsejétől. Az Innovációs Minisztérium közleménye szerint a lépés a szakképzés teljes megújításának része.

Az államfő szerint új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, ilyen a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély. Áder János a Bukaresti Kilencek államfőinek kassai találkozója után beszélt erről.

Az államfő észrevételeinek megfelelően változtatna a jogalkotási törvényen a parlament törvényalkotási bizottsága. A novemberben elfogadott jogszabályt Áder János megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek.

A jövőben egy állami cég végezheti az autóbuszos közösségi személyszállítást. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az összeolvadás előkészítésével és lebonyolításával a Volánbuszt bízta meg.

Idő előtt és eredmény nélkül ért véget az amerikai elnök és az észak-koreai vezető csúcstalálkozója Hanoiban. Donald Trump elmondta: sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Unnal. Az észak-koreai részről a külügyminiszter mondott el újabb részleteket a tárgyalásról.

Címlapról ajánljuk
Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Bár a nemzetközi megfigyelők több aránytalanságról is beszámoltak a hét végén tartott grúz parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint a modern technológia a garancia arra, hogy nem történhettek kirívó szabálytalanságok. Kránitz Péter Pál szerint a kritikák ellenére a győztes grúz állampárt eddig is elkötelezett volt az euroatlanti integráció mellett, melyet az alkotmányban is rögzített, és minden elvárható reformot megtett ennek érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában összességében óvatos elmozdulások vannak egyelőre, a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 14:21
×
×
×
×