eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Behavazott autó áll a parkolóban egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlbergben 2019. január 9-én. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Megbénította Szabolcs megyét a méteres hó húsz évvel ezelőtt

A hóesés 73 települést zárt el a külvilágtól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 36-os úton 574 jármű akadt el, halálos áldozatai is voltak a húsz évvel ezelőtti természeti jelenségnek.

A szon.hu emlékeztet: 1999. február 10-én annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye. A Nyírségben 25-30, a szatmári és beregi részen 30-35 centiméter csapadék hullt rövid idő alatt. Utak váltak járhatatlanná, településeket zárt el a hó a külvilágtól. A honvédség helikopterekről dobta le a kenyeret és a gyógyszert az érintett falvakban, akadozott a vérellátás, a megye egy részén leállt a busz- és vonatközlekedés, sok iskolában szünetet rendeltek el, még temetéseket is el kellett halasztani. A mentők nem jutottak el az elzárt településekre, így több súlyos beteget helikopterrel szállítottak kórházba, nyolcan pedig megfagy­tak a hatalmas hóban.

Az élet csak egy hét után tért vissza a rendes kerékvágásba.

Istenes Sándor, a polgári védelem akkori megyei vezetője, nyugállományú dandártábornok felevenítette a lapnak a történteket: a 36-os úton Tiszavasvári és Nagycserkesz között egy kamion „bebicskázott”, és teljesen elzárta a forgalmat. A közút marógépei is ott rekedtek. A helyzet külső segítséget igényelt, így többek között 10 T–72-es harckocsi, 4 harckocsimentő és sok páncélozott szállító, nehézvontató, harci eszköz, valamint helikopterek érkeztek a megyébe.

Mint mondta: a polgári védelem a kórházakkal és az önkormányzatokkal folyamatos együttműködésben voltak: 120 dialízises beteget kellett egészségügyi intézménybe szállítani, és öt veszélyeztetett kismama ellátását is biztosítani kellett.

Dr. Helmeczy László, a közgyűlés alelnökeke és a védelmi bizottság alelnöke elmondta: az egyik bokortanyára katonai lánctalpas járművet kellett küldeniük egy dialízisre kórházba rendelt betegért. A megyei rendőrfőkapitánnyal, Ignácz István tábornokkal helikopterrel, kétéltűvel és egyéb katonai járművekkel segítettek a hóval elzárt területeken: kenyeret dobtak le, élelmiszert vittek a falvakba.

„A városlakók, a katonák, a polgári védelmisek és a katasztrófavédelem dolgozói egy emberként fogtak össze, hogy úrrá tudjunk lenni a kialakult helyzeten”

– fogalmazott. Hozzátette: estére sikerült mindenhol megteremteni a közellátást, a hótól elzárt települések se maradtak élelem nélkül.

Emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás

Február 11-én egy idős hölgy combnyaktörést szenvedett és meghalt, egy nyírtelek-ferenctanyai fiatalember pedig megfagyott. 13-án Nagyszálláson egy hatvanas éveiben járó férfit találtak holtan, aki a telkére menet útközben elfáradt vagy rosszul lett és leült egy villanyoszlop tövéhez – ott találtak rá a holttestére. Ibrány-Homoktanya közelében fagyhalált szenvedett egy gyalogosan hazaigyekvő férfi, Vadastanya környékén egy negyvenes férfi fagyott meg.

A kabalási kisbolt hiába nyitott ki, az akkor itt élők alapvető élelmiszer-­ellátása nem volt biztosított – emlékezett vissza Mrenkó László, a Kabalás Polgárőr Egyesület elnöke. Miután – a településrész lakóinak összefogása révén – sikerült az idős vagy beteg lakosokat kimenekíteni, jöhetett a kenyér beszerzése, ezt a nyíregyházi ÁFÉSZ vezetői honvédségi járművek segítségével oldották meg.

A diákok a kollégiumból napokig mozdulni sem tudtak a hófogság alatt.

"A hó miatt bennrekedt kollégisták kaptak meleg vacsorát, ügyeletet szerveztünk, videófilmekkel űzték el az unalmat, és kizárólag szülői kísérettel mehettek haza” – idézte fel az eseményeket Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium akkori igazgatóhelyettese. "A nagy előadókban és a tornateremben külsősöket szállásoltunk el, intézményünket azóta is többször kijelölte a katasztrófavédelem erre a feladatra" – mondta el a jelenlegi igazgató.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×