eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Megbüntettek két ellenzéki képviselőt

Másfél millió forintra büntette Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke Vadai Ágnest, a DK parlamenti képviselőjét, mert másokkal együtt decemberben fizikailag próbálta megakadályozni a túlóratörvény elfogadását. A mentelmi bizottság helyben hagyta Kövér László ellenzéki képviselőkre kirótt büntetését.

Más ellenzékiek is számíthatnak egyhavi pénzmegvonásra, a független Székely Sándor például már megkapta az erről szóló értesítést.

Botrányos körülmények között szavazta meg az Országgyűlés decemberben a Munka törvénykönyvének módosítását. Az ellenzék az elnöki pulpitus eltorlaszolásával és hangzavarral próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását. Kövér László már akkor bejelentette, hogy fegyelmit rendel el, az Országgyűlés fideszes elnöke korábban közölte azt is, hogy megvonná a rendbontásban résztvevő képviselők decemberi fizetését.

Az egyik érintett, a DK-s Varju László szerint szó sincs arról, hogy a túlóratörvény vitája során a napirend meghiúsulását szerették volna elérni, csupán véleményt nyilvánítottak akkor.

Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről - közölte Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után újságírókkal.

A kormánypárti politikus kifejtette: két fegyelmi ügy anyaga érkezett meg a bizottsághoz, Tordai Bencéé (Párbeszéd) és Varju Lászlóé (DK). A két ellenzéki politikus azt kérte a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasolt. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, erről fogja tájékoztatni a parlamentet.

Varju László szerint az Országgyűlés elnökének büntetése arról szól, hogy a túlóratörvény vitája során ellenzéki képviselők egyértelműen a napirend meghiúsítását szerették volna elérni. Erről azonban szó sincs, véleménynyilvánítás történt - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Egyúttal megismételte, elfogadhatatlan, hogy 2925 módosító indítványt egyetlen szavazással vettek le a napirendről. Megjegyezte azt is: a kormánypárti képviselők ugyanúgy hangoskodtak és kiabáltak aznap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×